Panasonic a anunțat azi camera foto mirrorless full frame Lumix S5 proiectată și pentru fotografiere și pentru filmare. Are un senzor CMOS de 35mm și 24,2 megapixeli.

Lumix S5 adoptă tehnologia Dual Native ISO pentru a oferi niveluri de sensibilitate de până la ISO 51200. Camera poate să înregistreze la rezoluție 4K 60p/50p 4:2:0 10-biți și 4K 30p/25p 4:2:2 10-biți. De asemenea livrează pe ieșirea HDMI imagini 4K 60p/50p 4:2:2 10-biți. La înregistrarea în format 4K 30p/25p 4:2:0 8-biți nu există limită de timp. Tehnologia excepțională de disipare a căldurii utilizată de Panasonic oferă înregistrări video stabile de durată îndelungată. Lumix S5 oferă un dynamic range de 14+ stopuri, la fel de larg ca și camerele de cinema și compatibilitate V-Log / V-Gamut cu cunoscuta “VariCam Look”. Sunt oferite mai multe formate și moduri de filmare, inclusiv modul anamorfic 4:3, Slow & Quick Motion, interval shooting la 4K/60p și 4K HDR.

Lumix S5 dispune de autofocalizare foarte rapidă și extrem de precisă, atât la fotografiere cât și la filmare, folosind tehnologii avansate deep-learning pentru detectarea în timp real a subiectului și a părților corpului omenesc cum ar fi ochii, fața, capul și corpul. Tehnologia de stabilizare pe 5 axe Dual I.S.2, care combină stabilizarea imaginii în cameră pe 5 axe (Body I.S.) și stabilizarea optică a imaginii în obiectivele din seria Lumix S, compensează tremuratul camerei, permițând utilizarea unei viteze a obturatorului mai mică cu 6.5 stopuri. Designul robust concentrat pe rezistența la stropi și praf asigură o fiabilitate deosebită fotografilor profesioniști.

Datorită eficienței energetice deosebite și a noului acumulator de înaltă capacitate de 2200 mAh, Lumix S5 poate înregistra aproximativ 470 de fotografii (folosind vizorul electronic LVF) și 1500 de fotografii în modul Power Save al vizorului electronic. Lumix S5 permite încărcarea acumulatorului prin portul USB dar și alimentarea dispozitivelor externe prin același port. Deține un slot dublu pentru carduri SD (UHS-IIx1 și UHS-I x1) și suportă conexiuni WiFi 5GHz/2.4GHz și Bluetooth 4.2.

Gama de camere mirrorless full-frame Lumix S a adoptat sistemul de montură L-Mount care permite utilizatorilor să utilizeze obiective actuale și viitoare oferite de Panasonic, Leica Camera și Sigma. Lumix S5 integrează stabilizarea imaginii în corpul aparatului (Body I.S.) pentru o corecție puternică a tremuratului mâinii. Panasonic a dezvoltat un algoritm care calculează precis informațiile de vibrație detectate nu doar de giroscop ci și de senzorul de imagine și accelerometru. Acesta permite o detectare și o compensare mai exactă a vibrației, făcând posibilă utilizarea unei viteze a obturatorului mai mici cu 5 stopuri. Combinând stabilizarea în corpul camerei pe 5 axe (BODY I.S.) și stabilizarea optică pe 2 axe din obiectivele seriei Lumix S, tehnologia Dual I.S. 2 pe 5 axe are puterea de corecție maximă ceea ce permite utilizarea unei viteze a obturatorului mai mici cu 6.5 stopuri.

Cu modul Slow & Quick, sunt disponibile filmări impresionante cu încetinitorul sau accelerate în 4K(1-60fps, 30x quick până la 2.5x slow) sau în FHD (1-180fps, 60x quick până la 7.5x slow). Se poate utiliza autofocalizarea AF pentru a capta subiecte focalizate precis și în acest mod. Poate fi accesat direct utilizând rotița de mod.

Displayul de 3 inch aspect 3:2 fără limitare a unghiului de vizualizare este fabricat în tehnologie LCD cu rezoluție de 1840000 pixeli, ce permite și control tactil. Compunerea cadrului în timpul înregistrării în diferite tipuri de aspect, cum ar fi 16:9, 4:3, 1:1, 4:5, 5:4 și 9:16 poate fi verificată cu funcția Frame Marker. Indicatorul REC Frame atenționează dacă în acel moment camera înregistrează sau nu.

Lumix S5 deține un slot dublu pentru carduri de memorie SD – unul este compatibil UHS-I și celălalt cu protocolul de înaltă viteză și capacitate UHS-II (Clasă video 90).

Bateria camerei poate fi încărcată fie de la încărcător, fie prin USB, în funcție de alegerea utilizatorului.

Pentru o viitoare îmbunătățire a performanței, o actualizare a firmware-ului este programată pentru Lumix S5 până la sfârșitul anului 2020. În plus față de înregistrarea video C4K, va suporta format video RAW prin ieșirea HDMI pentru ATOMOS NINJA V la o rezoluție 5.9K (5888×3312) 29.97p/25p, 4K(4128×2176) 59.94p/50p și anamorfic 3.5K (3536×2656)/50p. O varietate de funcții de asistare a înregistrării cum ar fi Vector Scope Display, Master Pedestal Adjustment și SS/Gain Operation(SEC/ISO, ANGLE/ISO, SEC/dB) vor fi disponibile. Modurile L.MonochromeS și L.ClassicNeo vor fi adăugate ca opțiuni la stilurile foto (Photo Style).