AMD Zen, o serie de noi procesoare anunțate încă de anul trecut, ar putea deveni în 2016 interesante pentru pasionații de gaming, speră oficialii companiei. Cert este că se apropie lansarea oficială și compania speră să impresioneze tocmai oamenii dispuși să investească în tehnologie.

AMD-Zen

Procesoarele AMD Zen au o arhitectură nouă, gândită de la zero, spun oficialii companiei, iar puterea de procesare crește cu 40%, un salt fără precedent pentru ei. Compania vrea să revină la gloria din anii 2.000, când lansarea Athlon 64 a luat un pic prin surprindere Intel și a permis AMD să câștige teren. Acum, despre Zen se vorbește de aproape un an și încă nu a testat nimeni noile procesoare. Data lansării oficiale rămâne în continuare o necunocută. De asemenea, nu știm nimic despre preț.

Cei de la AMD au pus focus de data asta pe performanță, adică urmând exact linia Intel. Rămâne de văzut dacă îi vor putea depăși real ca performanțe sau vor fi iar alternativa mai accesibilă. Deși cred că și cartea asta s-a jucat deja. Se anunță interesant un procesor nou cu 32 de nuclee, despre care s-a scris pe surse, dar care ar putea avea avantaje față de Xeon, ca performanță și cost total. Pe lângă design-ul diferit, axat pe performanță, AMD Zen are un nou tip de memorie cache, cu latență mai mică și capacitate de transfer mai mare, de asemenea multi-threading simultan (SMT) care permite accelerarea proceselor. Probabil versiunile comerciale vor fi cu 8 nuclee, după modelul smartphone, dar memoria cache urcă la 12MB, dacă e să ne luăm după zvonuri.

ads

Vor fi două serii de procesoare, AMD FX Zen pentru desktop și versiunile mobile. Vor lansa un chipset nou, AM4, care va putea găzdui procesoarele Zen și noile acceleratoare grafice realizate cu tehnologiile de ultimă generație.

Abia aștept să vedem produsele finale și primele review-uri, ca să avem o imagine mai clară privind următoarea generație de procesoare AMD Zen.