În cadrul Technology Tour 2022, Intel a prezentat procesorul care vine din cutie la 6.0 GHz, iar apoi poate fi urcat la 8.0 GHz prin overclocking. Anunțul vine la scurt timp după ce AMD pregăteau lansarea unui procesor flagship care atinge 5.7 GHz.

Intel Raptor Lake

Procesor Intel la 6.0 GHz

Compania a împărtășit un slide în care susținea că modelul de top Raptor Lake este capabil să funcționeze la 6GHz. Asta cu setările din fabrică, pentru că a stabilit un record mondial de overclock la 8GHz, evident răcire cu azot lichid, conform Tom’s Hardware.

Nu putem fi siguri când va sosi primul val de cipuri cu 6 GHz din fabrică. Nici dacă va fi un model disponibil larg sau va fi un model ediție specială. Intel a mai susținut în prezentarea oficială că generația “Raptor Lake” va avea un câștig de 15% în performanța single-thread și un câștig de 41% în multi-thread, în comparație cu Alder Lake, și o „scalare generală a performanței de 40%.

În mod firesc, vor urma mai multe informații în timpul reuniunilor NDA care au loc în următoarele zile. Vor fi publicate atunci când expiră datele din contracte. Trebuie urmărite în special detaliile despre prețuri și consumul de energie al noilor procesoare.

Se vede însă de la o poștă că frecvența de 6 GHz este cu 300 MHz mai mare decât cei 5.7 GHz anunțați de AMD pentru Ryzen 7000.

Procesor AMD la 5.7 GHz

AMD și-a reîmprospătat seria de procesoare desktop cu Ryzen 7000, produse pe 5 nm, care pot atinge 5.7 GHz cu 16 nuclee.

„Am vrut să facem din seria Ryzen 7000 cel mai rapid procesor pentru jucători, oferind în același timp cele mai multe calculatoare pentru creatori”, a declarat CEO-ul AMD, Lisa Su, în timpul unui eveniment virtual de lansare săptămâna aceasta.

„Seria Ryzen 7000 este primul procesor de 5 nm pentru PC-uri desktop. Ryzen 7000 este atât extrem de performant, cât și extrem de eficient din punct de vedere energetic și are o platformă AM5 complet nouă, care acceptă cele mai recente tehnologii I/O și memorie, inclusiv PCIe Gen 5.0 ca precum și DDR5”, a spus ea.

AMD a susținut că noile cipuri oferă performanțe cu până la 62 la sută mai bune decât procesoarele Intel Alder Lake în „sarcini de lucru centrate pe calcul”, în timp ce ating performanțe cu 47 la sută mai bune per watt.