Giganții industriei auto europene se simt amenințați de Tesla și de noile tehnologii și vin acum cu multe proicte în zona asta. Dar cea mai bună idee mi se pare rețeaua europeană cu stații de încărcare rapidă, care să-ți permită să mergi cu mașina electrică pe tot continentul.
electric

Au semnat pentru asta BMW Group, care deja face furori cu modelele din seria i, grupul Daimler (Mercedes-Benz), Volkswagen și Ford. Vor fi instalate pînă la 400 de stații pe principalele drumuri din Europa. Sistemul de încărcare este cu puterea de 350 kW, scurtează la maxim perioada de reîncărcare și permite încărcarea unor baterii de capacitate mare. Sigur că stațiile vor putea fi folosite și de camioanele electrice care urmează să circule prin Europa. Și mai smart mi se pare că vor folosi un tip de conector comun pe toate mașinile electrice.

Stațiile de încărcare de pînă acum au putere de maxim 50kW, iar Tesla folosește 120-135 kW, astfel că încărcarea durează mai mult. Oricum, mai sunt probleme de rezolvat. Pentru că vor fi tot mai multe mașini electrice prin orașe și atunci există toate șansele să găsești toate stațiile de încărcare ocupate, iar dacă nu ai energie, trebuie să aștepți pînă se eliberează un post de încărcare.

Oricum, planurile sunt pe termen lung, probabil prin 2020 vom vedea ceva cât de cât funcțional.