Qualcomm vrea să cumpere ARM, împreună cu o serie de parteneri,  după eșecul acordului cu Nvidia. Oferta Nvidia de a cumpăra ARM de la SoftBank s-a încheiat în cele din urmă cu un eșec. Giganții semiconductorilor au emis o declarație comună marți, spunând că acordul a fost renunțat din cauza „provocărilor importante de reglementare”.


Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

Evident, chiar și Qualcomm, care este deja în poziții dominante pe anumite piețe, va obține greu un acord de achiziție. SoftBank încă caută o soluție să vândă ARM. De la un jucător oarecare de nișă, ARM a devenit cel mai mare producător de procesoare pentru smartphone. Iar încet-încet face pași și spre laptopuri și calculatoare curând.

Abordare nouă

Temerea că o tranzacție va dăuna concurenței este reală. De aceea nu există nicio speranță pentru o achiziție directă. În schimb, compania are un plan diferit. Planul este de a construi un consorțiu de companii, fiecare dintre acestea să dețină o mică parte din ARM. „Ar trebui să participe multe companii, astfel încât acestea să aibă un efect net că ARM este independent”, a declarat CEO-ul Cristiano Amon pentru Financial Times.

Anterior, Qualcomm s-a opus vehement planului de achiziție al Nvidia cu același argument – ARM este crucial pentru afacerea tehnologică și a fi deținut de un producător de cipuri va fi devastator pentru concurență (SoftBank nu produce semiconductori). Dacă multe companii au o miză, atunci condițiile de joc vor fi egale.

Pat Gelsinger, CEO al Intel, a sugerat deja că Intel ar putea sprijini un astfel de consorțiu. Gelsinger s-a întâlnit cu șeful Samsung, Lee Jae-yong, pentru a discuta despre cooperarea într-un astfel de efort. Park Jung-ho, co-CEO al producătorului coreean de cipuri SK Hynix, a vorbit, de asemenea, despre formarea unui consorțiu.

În timp ce aceste companii negociază între ele, SoftBank intenționează să facă o listare pe bursă (IPO). Ar vrea să păstreze un procent de acțiuni de control. Se așteaptă ca noua companie să listeze ARM la o bursă de valori din New York. Așa că rămâne de văzut ce se va întâmpla pe viitor.