Sistemul Ro-Alert.ro a fost lansat oficial de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și va intra de luni în perioada de testare. Telefoanele mobile trebuie configurate special pentru a recepționa mesajele Cell Broadcast, multe nu au activată funcția by default. Deși Arafat anunța că proprietarii de telefoane iOS trebuie să mai aștepte, se pare că merge și pe ele.

Între 17 şi 27 septembrie va avea loc testarea naţională a sistemului, până în prezent fiind făcute teste în Bucureşti, iar după acestea sistemul va fi considerat operaţional. Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale. Alertele vin în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Pentru a difuza un mesaj de avertizare populației, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie transmisă avertizarea. Conținutul mesajului de avertizare și informațiile legate de zona în care acesta trebuie difuzate sunt transportate prin legături private de interconectare a Sistemului RO-ALERT cu rețelele operatorilor de telefonie mobilă.

Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute.

Alte informații referitoare la avertizarea unei situații de urgență difuzate rețelelor de comunicații mobile includ valabilitatea mesajelor și numărul de redifuzări. Un telefon mobil care a recepționat un mesaj de avertizare nu va mai primi repetări ale aceluiași mesaj.

Telefoanele mobile, compatibile cu tehnologia Cell Broadcast și funcționale în zona de acoperire a antenelor care difuzează alerta, vor afișa conținutul mesajului de avertizare în mod automat. Modul de afișare a mesajului și sunetul notificării de primire a avertizării poate varia în funcție de tipul telefonului. Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT. Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secțiunea Configurare telefon.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.

Ce face practic sistemul Ro-Alert

  1. difuzează mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
  2. difuzează rapidă mesajele către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
  3. prin Cell Broadcast este posibilă difuzarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului;
  4. repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp;
  5. receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming pe teritoriul României;
  6. acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate;

Sistemul este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, ca urmare a Ordonanței de urgență nr. 72 din 5 octombrie 2017.

Sursa: Biziday