Samsung a prezentat oficial senzorul foto Isocell GN2, versiunea actualizată a modelului Isocell GN1. Este vorba de senzorul de 50 de megapixeli, care este mai mare și mai performant decât cel de 108 megapixeli (Isocell HM3). Are însă un mod special care permite realizarea de poze la 100 de megapixeli.
samsung ISOCELL GN2

Detalii tehnice Isocell GN2

  • dimensiune 1/1.12 inch (față de 1/1.33 la cel de 108 megapixeli);
  • pixeli de 1.4 nanometri (față de 0.8 nanometri la cel de 108);
  • four-in-one binning (combinați câte patru) la 12,5 megapixeli;
  • filmează 8K la 24fps, 4K 120fps, FHD la 480fps;

Informații oficiale

Un pilon al tehnologiei de fotografiere mobilă, focalizarea automată vă asigură că puteți capta momentul dorit indiferent de condiții. Samsung și-a îmbunătățit și mai mult tehnologia de focalizare automată cu un sistem nou. Acest sistem se numește Dual Pixel Pro.

Pentru a înțelege cum funcționează Dual Pixel Pro, este important să înțelegem mai întâi tehnologia sa fundamentală. E vorba de autofocusul cu detecție de fază (PDAF). Oamenii își folosesc cei doi ochi pentru a focaliza. Tehnologia PDAF funcționează comparând diferențele de fază din imaginile generate de pixeli cu aspect stâng și drept.  Asta permite camerei să calculeze distanța de focalizare sau locul în care se aliniază cele două faze.

Sistemele convenționale de detectare a fazelor utilizează pixeli de focalizare automată speciali. Ei sunt dedicați încorporați în întregul senzor. Dar reprezintă de obicei doar o mică parte din totalul pixelilor. Pentru a crea imagini cu aspect stâng și drept, spre comparație, jumătate din fiecare pixel este blocat cu metal. Astfel ei captează lumina de pe o singură parte a obiectivului. Utilizarea unui număr mai mare din acești pixeli de focalizare automată dedicată poate face detecția de fază mai rapidă, dar, de asemenea, poate reduce cantitatea de lumină captată, ducând la pierderea calității imaginii. Aici tehnologia Dual Pixel duce focalizarea automată la nivelul următor.

Dual Pixel Pro explicată

Cu tehnologia Samsung Dual Pixel, fiecare pixel de pe senzor este utilizat pentru detectarea fazelor, primind în același timp informații despre culoare, îmbunătățind considerabil atât viteza cât și precizia focalizării automate în comparație cu sistemele convenționale.

Fiecare pixel de pe un senzor Dual Pixel conține două fotodiode, una cu aspect stâng, una cu aspect drept. La capturarea unei scene, fazele din fiecare pereche de fotodiode sunt comparate pentru a realiza focalizarea automată în doar milisecunde. Deoarece fiecare pixel din senzor este utilizat atât pentru valorile de focalizare automată, cât și pentru cele de culoare, senzorul poate realiza focalizarea automată rapidă fără a pierde calitatea imaginii.

Dual Pixel Pro duce focalizarea automată la un nou nivel. Folosește pixeli verzi care împart fotodiodele cu structura diagonală. Acești pixeli divizați în diagonală compară diferențele de fază dintre partea de sus și de jos a pixelului, în plus față de diferențele de fază din partea stângă și dreapta.

Drept urmare, Dual Pixel Pro oferă focalizare automată rapidă și precisă chiar și în condiții dificile, cum ar fi subiecți cu iluminare redusă sau subiecți în mișcare rapidă. De asemenea, abordează anumite limitări ale tehnologiei Dual Pixel, care se luptă să diferențieze laturile stânga și dreapta ale modelelor, cum ar fi dungile orizontale paralele. Adăugarea detecției de fază sus și jos înseamnă că această cameră poate distinge mai bine aceste modele, făcându-l capabil să prindă rapid focalizarea chiar și atunci când subiectul poartă o cămașă cu model cu linii orizontale.

Fotografii la 100 de megapixeli

Pentru cei care apreciază mai multe detalii în fotografii sau sunt predispuși la post-procesare, cum ar fi decuparea imaginilor, GN2 oferă o opțiune de a face fotografii la rezoluții de 100 MP. În modul de 100 MP, GN2 reorganizează meticulos pixelii de culoare folosind un algoritm inteligent de re-mozaic, creând trei straturi individuale de cadre de 50 MP în verde, roșu și albastru. Aceste cadre sunt apoi mărite și combinate pentru a produce o singură fotografie cu o rezoluție ultra-înaltă de 100 MP.

Senzorul este optimizat pentru lumină mixtă. Gestionează dynamic range mai bine. Tehnologia HDR este mult îmbunătățită astfel. Această tehnologie scade consumul de energie al unui senzor cu până la 24% în comparație cu modul HDR în timp real al predecesorului.

Isocell GN2 vine, de asemenea, cu Smart ISO și Smart ISO Pro. Gestionarea inteligentă Smart ISO permite realizarea imaginii utilizând un ISO optim. Adică ISO scăzut pentru strălucire în aer liber sau ridicat pentru intensitatea luminoasă în interior. Smart ISO Pro utilizează o soluție intra-scene dual conversion (iDCG), ia citiri atât de la ISO ridicat, cât și de la ISO scăzut pentru a crea instantaneu imagini cu interval dinamic ridicat, fără scene mișcate sau artefacte. În plus, în condiții de lumină extrem de scăzută, Smart ISO Pro preia și procesează rapid mai multe cadre în ISO ridicat, crescând sensibilitatea la lumină aproape de un milion de ISO-uri și ducând fotografia mobilă de noapte mai departe.

Via: Android Authority