Samsung va produce noile procesoare Qualcomm Snapdragon 4xx care vor include tehnologie 5G. Deocamdată Xiaomi, Motorola și Oppo au anunțat telefoane ieftine 5G bazate pe această platformă. Compania sud-coreeană dă o nouă lovitură după ce a fost selectată să producă noile Nvidia RTX 30XX. Și noul procesor Power10 al IBM.


Samsung produce o parte din procesoarele Qualcomm încă din 2012. Compania a fost selectată să producă și Snapdragon 865, vedeta de anul acesta. Se pare că americanii au fost foarte mulțumiți de rezultate, mai ales că – coincidență – procesoarele Exynos de la Samsung au fost mai slabe decât Snapdragon 865. Așa că Qualcomm a selectat Samsung printre companiile care vor produce procesoarele low-end 5G din seria Snapdragon 4xx.

Procesoare ieftine Snapdragon 4xx 5G

Qualcomm a anunțat oficial zilele trecute că va realiza o serie de procesoare 5G ieftine pentru a conecta la rețeaua de ultimă generație a utilizatorilor care nu au un buget mare pentru smartphone. Ei estimează că aproape 3.5 miliarde de terminale 5G ieftine ar putea fi vândute pe viitor. Seria Qualcomm Snapdragon 4 va integra procesoare care să aibă modem 5G și care să nu coste foarte mult, pentru a realiza telefoane ieftine pe baza lor.

Qualcomm notează că la ora actuală sunt rețele 5G active comercial în peste 35 de țări, respectiv peste 80 de operatori cu rețele de ultimă generație. Deocamdată nu au dat detalii privind eventualele specificații tehnice ale procesoarelor. Qualcomm oferă la ora actuală modelul Snapdragon 450 (SD450) care are doar nuclee economice Cortex-A53 și oferă o experiență minimă de utilizare Android cu tehnologie 4G. Este plauzibil să credem că și următoarea generație Snapdraogn 4 are tot nuclee economice la bază.

Ce mai produce Samsung

Pe lângă procesoarele Qualcomm și Exynos, Samsung a fost recent selectat să producă procesoarele Nvidia RTX30xx. Pe scurt, după succesul seriei GeForce RTX 2080/2070/2060 și vânzările masive pe zona de gaming accesibilă GTX 1660/1650, Nvidia trece la nivelul următor cu tehnologie și mai avansată. Modelul de top este Nvidia RTX 3090, iar apoi avem 3080 și 3070 mai accesibile. Este logic să presupunem că vor exista pentru ele versiuni TI și Super, la fel ca la celelalte plăci video. Samsung va fi doar unul dintre partenerii Nvidia, ei vor lucra de asemenea cu Micron, renunțând la o tradițională colaborare cu taiwanezii de la TSMC.

Americanii de la IBM au anunțat că au realizat un nou procesor Power10 pentru data centere. Va fi realizat pe 7 nanometri, va fi mai rapid și mai puternic decât generațiile anterioare și este construit pentru aplicații de Inteligență Artificială (AI).

Samsung lucrează acum la un super-procesor Exynos pentru 2021, realizat în colaborare cu ARM și AMD, care va integra grafică Radeon. Ar fi primul său rival serios pentru Qualcomm Snapdragon 875, pe care probabil îl vor produce tot ei.

Sursa: PulseNews