Scannerul de amprentă integrat în ecran a devenit realitate la CES 2018, producătorul chinez Vivo a prezentat primul său model cu o astfel de tehnologie. Se specula că Apple va introduce acest scanner prima oară, apoi s-a spus că Samsung lucrează la el. Se pare însă că producătorii chinezi de telefoane sunt primii care vor integra așa ceva în dispozitivele lor.Deja la ora actuală Qualcomm a prezentat o tehnologie similară de scanare a amprentei direct pe ecran. Cei de la Synaptics au anunțat că vor prezenta propria lor variantă. Dar marii producători de telefoane nu au deocamdată tehnologia pe terminalele lor.

Vivo face parte din grupul BBK Electronic alături de Oppo și OnePlus, împreună au vânzări cât Huawei. Telefonul Vivo a fost testat la CES de cei de la The Verge. Mi-a plăcut și ideea de a adăuga grafica aia specială atunci când amprenta este citită și ecranul este deblocat.

Este foarte adevărat că cititorul de amprentă pe partea frontală era cu adevărat util atunci când exista un buton fizic de Home. Acum, cu senzorul de pe spate sau cu el pe marginea laterală a telefoanelor, devine tot mai incomod să apeși pe ecran. Apple a renunțat de tot la amprentă pe iPhone X, dar cine știe, poate vedem noutatea la ediția din 2018. În orice caz, este mai incomod să pui degetul frontal pentru deblocare. Când iei telefonul în mână automat pui degetele pe spate, deci plasarea pe spate, pe centru, pare să fie cea mai naturală la ora asta. Samsung a pus senzorii oarecum lateral, lângă camera foto, iar acolo este greu să ajungi cu degetul.

Telefonul Vivo folosește tehnologia celor de la Synaptics, deși anterior ziceau că vor cea de la Qualcomm. Deși este un telefon cu ecran de 6 inch, datorită lipsei unor margini modelul din imagini pare să fie destul de compact. Deocamdată nu există o variantă comercială a acestui telefon. Urmează să fie lansată. Deja sunt mai mulți producători chinezi care au anunțat pe rețelele de socializare că vor avea tehnologia de deblocare cu senzor în ecran.

Rămâne să vedem și dacă senzorul afectează în vreun fel calitatea imaginii pe acel ecran. Prețul Razer Phone a scăzut pe la 500 de dolari în perioadele de reduceri.