Atunci când comanzi o pizza, te aștepți că după câteva minute, un curier să-ți bată la ușă și să-ți livreze comandă. Dar ce-ai zice dacă nu curierul este cel care-ți livrează comanda, ci un roboțel simpatic? În curând, curierii nu vor mai străbate dostanțele pe bicicletă sau scutere, prin frig sau prin ploaie, pentru că roboții vor face treaba asta în locul lor, scriu colegii de la Risco. Iar acest ”în curând” nu este foarte departe în viitor, pentru că pe străzile din SUA se testează deja roboții-curier.

Postmates este o companie americană de livrare la domiciliu care furnizează livrare de bunuri și servicii de la restaurante sau alte magazine care nu oferă acest serviciu. De curând, Postmates a creat Serve, un dispozitiv robotic de livrare care funcționează cu energie electrică și se deplasează cu viteză de mers a unui pieton, pe distante scurte. El poate naviga printre persoane și obiecte și poate ajunge în siguranță la destinație.

În 2017 străzile din Sân Francisco au servit drept țeste pentru roboți de livrare creați de mai multe companii. Succesele înregistrate atunci au făcut să urmeze țeste și pe străzile din Europa, însă s-a ajuns la concluzia că, deocamdată este mult mai ușor pentru roboți să se descurce pe străzile neaglomerate ale Americii decât pe trotuarele supraîncărcate ale Londrei, de exemplu.

Serve este unul din roboțeii simpatici care au circulat pe străzile din Sân Francisco și se pare că este primul astfel de robot care este așteptat să primească în curând permis de a operă pe străzile metropolei americane.

Dezvăluit în decembrie 2018, Serve este un robot semi-automat care folosește camere pentru a naviga pe trotuare și poate transporta o cantitate de 50 de kilograme. Serve funcționează pe bază de energie electrică și poate atinge până la 40 km cu o singură încărcare.

Comandă se face cu ajutorul unei aplicații pe telefon și marfă este încărcată în coșul robotului, care se poate deschide doar de cel care a făcut comandă, tot prin intermediul aplicației. Locația robotului poate fi monitorizată în orice moment, de când ai făcut comandă prin aplicație și până ce această ajunge la ține acasă. În momentul în care a ajuns, vei primi o notificare pe telefon.

Serve folosește tehnologia LIDAR. Această este o metodă de supraveghere care măsoară distanță fată de un obiect prin iluminarea obiectului cu lumină laser și măsurarea luminii reflectate cu un senzor. Diferențele de timp de întoarcere cu laser și lungimi de undă pot fi apoi utilizate pentru a face reprezentări digitale 3D. Cu alte cuvinte, LIDAR este o tehnologie care combină scanarea 3D și scanarea laser. Tehnologia LIDAR se folosește pentru a creă hărți 3D cu rezoluție mare și are aplicații terestre, aeriene și mobile.

Citește mai departe despre roboțel pe site-ul Risco.