Amazon pregătește lansarea unui produs „surpriză”, despre care mulți cred că este faimosul smartphone despre care v-am scris. Puteți urmări discuția pe Twitter, folosind hashtag-ul #AmazonEvent. Nu este chiar o noutate, se discuta de anul trecut că HTC va face un smartphone Amazon, deși cred că au apelat la vreo firmă chineză mai ieftină. Aflăm în curând. Telefonul a fost văzut sub formă de prototip. Evenimentul oficial Amazon va avea loc pe 18 iunie.
Din imagine pare să fie un phablet, ceea ce are sens, mai ales că Amazon vinde de câțiva ani tabletele Kindle care au avut ceva succes, inclusiv la noi în țară. La nivel global au avut vânzări mai bune decât multe branduri IT&C mari, pentru că au o comunitate foarte mare și au oferit prețuri foarte bune.
Amazon are tot interesul să ofere prețuri bune, tabletele au o interfață specială care prezintă și ofertele din magazinul online, se pot cumpăra cu un click de toate, inclusiv celebrele cărți care au făcut din Amazon gigantul online de azi.
Sursa: Cnet
Auzisem la un moment dat ca o sa fie echipat si cu tehnologie 3d. Destul de interesant..dar ramane sa vedem in cadrul evenimentului ce si cum 😀
Oricum cu lansarea acestui smartphone, Amazon isi va asigura o pozitie buna pe piata dispozitivelor mobile…desi cam are concurenta destul de mare 😀
 
Nu stiu pe unde am citit dar am inteles ca ar avea mai multe camere (3-4) pentru anumite chestiuni 3D. O fi adevarat? Probabil principalul sau atu va fi pretul. Acum ca generatia Nexus nu mai are viitor(deocamdata), cred ca Amazon ar putea profita.
 
Se tot vorbeste deja de vreo 3 ani de el, ar cam fi timpul sa apara. Probabil iar vor alege sa „ascunda” Android-ul sub o interfata proprie si sa-si integreze magazinele (produse, servicii, carti, filme, streaming) pana la refuz.
 
De ani buni se vorbeste si de acest smartphone, ba ca are display 3D, ba ca are camera 3D si altele. Acum daca va aparea sunt curios ce va sti sa faca si cu ce va veni nou.
 
@Daniel
Atata timp cat vor tine pretul jos, cred ca nu va conta foarte mult faptul ca in screen-saver iti vor arata ultimele oferte de pe Amazon. 🙂
 
@Andrei Nu ma refer la reclamele din ebook-reader, ma refeream mai degraba (si am uitat sa specific) la tabletele lor. Sunt ai Android dar nu ai acces la Play Store. Sau interfata Android.
Cu ele se bazeaza bazeaza foarte mult pe principiu:
– vrea omul sa cumpere o aplicatie? cumpara din store-ul nostru, noi oprim cei 30%
– vrea utilizatorul sa vada un film? Pe ecranul principal are shortcut catre Amazon Instant Video, de unde poate sa vada filme
– vrea o carte? un serial?
Bine, daca te pricepi il root-ezi si il configurezi fix cum te intereseaza. Asta daca nu o sa vina cu un bootloader blocat (mai mult ca sigur) impenetrabil (mai putin sigur) sau cu ultima versiune de Android care se anunta foarte greu de rootat, daca nu vrea producatorul sa permita root.
 
@Daniel
Am inteles acum la ce faceai trimitere, si in cazul acesta sunt in total de acord cu ce ai spus.
 
Piata e saturata de telefoane scumpe si ieftine, toti producatori au telefoane pentru toti, un producator in plus nu isi va face simtita prezenta asa bine, cel putin in tara nostra. Dar cine stie, multe telefoane de la producatori neobisnuiti au ajuns best-buy, cum a fost Acer S500 in Romania acum 2 ani
 
Am testat o tableta Kindle si am zis si atunci … resoftata ar fi fost, la vremea respectiva, cea mai cea (sunet excelent, materiale bune, forma ok …) poate ca si smartphon-ul va fi in aceeasi parametri.
 
@Petre eu inca sunt uimit cat de usor sunt de resoftat tabletele Kindle, ma asteptam sa aiba un bootloader foarte securizat. Gen Motorola pana sa fie cumparata de Google. Dar nu e cazul, poti sa iti instalezi Android-ul curat (AOSP sau CyanogenMod sau altceva) relativ usor
 
@Daniel Mitran
Tableta Kindle nu vine din fabrica cu Android ? De ar mai trebui resoftata?
 
Vine cu un Android puternic modificat, cu o interfata custom Amazon, fara Play Store sau alte servicii google (maps, gmail etc). O parte pot fi instalate fara root, altele necesita root iar daca vrei o tableta veritabila cu Android necesita resoftare cu o versiune AOSP
 
Sa inteleg ca este un android urat gen cel de pe Nokia X, fara acces la G.Play si modificat. Probabil telefonul va veni tot cu un astfel de android, noroc cu custom rom-urile
 
@Cristian exact, o sa vina ceva de genul ala.
Din pacate insa au avansat mult protectiile anti root (ma gandesc in primul rand la e-fuse-urile hardware implementate de Samsung pentru Knox warranty ) si s-ar putea, daca Amazon-ul nu vrea root, sa nu existe root.
 
@Daniel Mitran
Amazon poate usor sa blocheze bootloaderul, degeaba poti sa-l rootezi si sa pui cateva aplicatii in plus, daca nu am android „full version” prefer sa nu mai am deloc
 
@Cristian a facut Chainfire (unul dintre principalii hackeri de bootloader si root-uri) o analiza a codului sursa care va fi (probabil) implementat in urmatoarea versiune de Android (5.0). Si a gasit multiple protectii anti-root si a descoperit ca s-ar putea ca pe device-urile cu bootloader blocat nici root-ul sa nu mai fie posibil. Chainfire: Next Android version could bring new troubles for root apps
 
@Daniel Mitran
Din cate am citit in articolul linkuit de tine, rootul nu o sa fie imposibil. Nu exista cod perfect si mereu se gaseste cineva care sa gaseasca vulnerabilitati, cat de ascunse ar fi ele.
 
Am incredere ca va fi un produs ok, fiabil si sigur. Ca doar Kindle este lider pe ebook readere. Probabil d-aia a si durat atat crearea lui, a device-lui.
 
@Cristian Da, autorul articolului e un pic mai optimist decat articolul lui Chainfire, linkui pe undeva.
Discutand la nivel basic, in acest moment telefoanele se routeaza in doua moduri:
– prin bootloader
– prin diverse vulnerabilitati.
Google tot adauga cod care ca sa nu mai existe vulnerabilitati de explotat. SELinux pus pe enforcing este un pas foarte mare, cine administreaza server RedHat based (CentOS, Fedora) stie cate batai de cap poate fi SELinux si cate obstacole pune, chiar si programelor legitime
O sa ramana mereu acces prin bootloader, cu conditia ca acesta sa nu fie blocat. Telefoanele Samsung spre exemplu se rooteaza aproape exclusiv prin bootloader (ODIN) cu programel facut de Chainfire pentru fiecare telefon in parte (CF-Auto-Root). Samsung nu a blocat bootloaderul insa a facut altceva: pe modelele cu Qualcomm utilizeaza asa numitele e-Fuse si seteaza un flag de fiecare data cand routezi telefonul. In momentul de fata singurele consecinte sunt ca programul Knox nu mai functioneaza si c ape ecran este afisat un mesaj „Warranty Void).
Pentru mine e-Fuse-urile sunt infricosatoare: sunt niste sigurante, tranzistori in chiset care pot fi actionati o singura data, dupa care se ard. Definitiv. Si mecanismul pe care samsung il foloseste se relativ simplu: daca cineva incearca sa incarce in bootloader cod care nu e semnat de el, atunci arde siguranta. Care o sa ramana arsa pana schimbi placa de baza.
Sunt mai multe lucruri de spus dar am incercat sa nu intru in foarte multe amanunte.
Amazon-ul poate fara mari dificultati sa implementeze ceva de genul asta, sa verifice la pornirea telefonului strea sigurantei si, daca a fost arsa, sa refuze pornirea sistemului.
 
@Daniel Mitran
Cateodata nu ii inteleg pe producatori, odata ce am dat bani pe telefon, inteleg ca pot sa fac ce vreu cu el. Daca am un Galaxy S2 (sa zicem ca are efuse) sunt nevoit sa raman la 2.3 sau 4.0.4, cand el poate rula fara probleme 4.4. Probabil asta este si o tactica de a nu putea sa ai android recent pe un telefon vechi, si te obliga oarecum sa iti cumperi unul nou.
 
@Cristian: abordarea Samsung nu este aberanta, ei au tot adaugat protectii dar totusi nu au blocat dezvoltatorii. Interesul lor este sa patrunda in mediul corporate si, ca sa faca asta, trebuie sa livreze fie dispozitive 100% blocate intr-o anumite configuratie fie dispozitive care daca nu respecta 100% o anumita configuratie incepe sa tipe.
Au incercat asta cu acel „binary counter” dar nu le-a iesit, Chainfire a reusit sa il resete (vezi aplicatia Triangle Away).
Ultima incercare este „Knox Warranty Void” implementata prin e-Fuse-uri (varianta software pentru terminalele cu Exynos, varianta hardware pentru Qualcomm). Ai modificat bootloader: nu iti mai merge aplciatia knox, care este distinata fix securizarii telefoanelor pentru mediul corporate.
E oarecum logica abordarea asta: gandestete ca folosesti mail-ul de la munca si IT-ul ti-a cerut sa folsoesti parola, ca in cazul in care ti-l fura cineva sa nu aiba acces la ele. Daca telefonul e rootat hotul poate sa il aduca la mine, il bootez in recovery si in 9 cazuri din 10 iti accesez ce e pe el. Ai root (Knox Warranty Void) ? IT-ul stie si nu te mai lasa sa il folosesti la munca.
Abordarea Motorola de pana acum vreo 2 ani a fost mult mai restrictiva: bootlerul era blocat si criptat, in vreo 3 ani de incercari se obtinuse doar un root, fara posibilitatea de a schimba kernel, fara posibilitatea de a instala ROM-uri custom (derivate ASOP).
Asta e problema.
 
Din anumite puncte de vedere este spre binele utilizatorului sa se foloseasca efuse, Samsung se mai gandeste la securitatea clientilor sai…
 
Da, și eu am aceeași părere, pentru securitate e bine.
Și metoda Samsung (flag-uri dacă a fost modificat bootloader) și abordarea Google (un sistem de operare cât mai sigur care sa nu fie rootabil prin vulnerabilități).
Pentru utilizatorul normale bine, se rade șansele ca un virus chiar sa facă ravagii.
Comunitatea modderilor rămâne însă la mana producătorului, dacă vrea sa permită modificări sau nu. Samsung permite, cu o avertizarea s-ar putea sa ramai fără garanție.
Amazon na aștept sa nu permită.