A fost lansat oficial la evenimentul anual Qualcomm. Procesorul de top care va fi folosit pentru telefoanele flagship din 2023 are detalii tehnice interesante. Vom vedea deja de săptămâna viitoare primele modele care integrează noul SoC.

Detalii tehnice Snapdragon 8 Gen 2

Litografie: 4 nm
Nuclee: 1×3.2GHz Cortex-X3 + 2x 2.8GHz Cortex-A715+ 2x 2.8GHz Cortex-A710 + 3x 2.0GHz Cortex-A510
GPU: Adreno 740
Modem: Snapdragon X70 5G Modem-RF
Wireless: Qualcomm FastConnect 7800 (Wi-Fi 7, BT5.3)
Imagine: Qualcomm Spectra Image Signal Processor
Sunet: Qualcomm Aqstic
Încărcare: Quick Charge 5
Suport memorie: LP-DDR5x
Suport stocare: UFS 4.0

Lansarea oficială Snapdragon 8 Gen 2

Compania spune că procesorul „îmbunătățește performanța cu până la 35%” şi are „cu până la 40% mai multă eficiență energetică”. Se presupune că GPU-ul „oferă performanță cu până la 25% mai puternică, cu o eficiență energetică cu până la 45% mai bună”. Qualcomm a mai promis și anul trecut îmbunătățiri care nu au fost observate în utilizarea normală.

Încă o dată, unii zvoneri au dat o țeapă privind specificațiile. Cei care vorbeau de arhitectura 1+4+3 și abandonarea nucleelor A710. Totuși, au fost unii care au anunțat corect noua arhitectură Qualcomm. Noul model este realizat pe 4 nm cu o arhitectură neobișnuită, care conține patru nuclee CPU diferite.

Nucleul principal este un Arm Cortex X3 de 3.2 GHz — așa cum era de așteptat. După el vin două nuclee diferite care sunt destinate sarcinilor „medii”: o pereche de nuclee Cortex-A715. Așa cum spunea un zvon din vară, Qualcomm a pus apoi o pereche de nuclee Cortex-A710, generația de anul trecut. Iar după aceea există trei nuclee economice Cortex A510, nu cele patru cum era standardul vechi.

Motivul pentru care Qualcomm a utilizat o pereche de A710 în acest amestec este probabil suportul pentru aplicațiile pe 32 de biți. Aceasta nu este o problemă pentru cea mai mare parte a lumii – Pixel 7 a fost deja livrat ca primul telefon Android din lume care nu poate rula aplicații pe 32 de biți. Pentru China, totuși, nu există Google Play Store, iar opțiunea gratuită de acolo înseamnă că suportul pe 32 de biți nu a fost abandonat la fel de repede. De asemenea, nu este clar dacă Google și Android însuși este pregătit pentru suport complet pe 64 de biți, Pixel 7 fiind încă livrat cu niște biblioteci pe 32 de biți.

Gen 2 oferă suport pentru tehnologii de memorie noi, mai rapide. Pentru RAM funcționează cu LP-DDR5X la până la 4.200 MHz. Pentru stocare poate folosi noul format UFS 4.0 (de la UFS 3.1).

Cel mai recent GPU Adreno promite performanțe cu până la 25% mai mari, cu o eficiență energetică cu până la 45% mai mare. De asemenea, oferă suport pentru ray tracing accelerat hardware pe platforma Snapdragon. Acum că hardware-ul de ray tracing este disponibil de la principalii furnizori de chipset-uri pentru Android, putem vedea că dezvoltatorii de jocuri mobile îmbrățișează noua tehnologie așa cum au făcut-o pe PC și consolă. De asemenea, acest GPU este primul care acceptă Vulkan 1.3 (împreună cu OpenGL ES 3.2).

Snapdragon 8 Gen 2 poate utiliza ecrane cu rezoluție QHD+ de până la 144 Hz sau cele 4K la până la 60 Hz. De asemenea, acceptă afișaje externe de până la 4K la 60 Hz. Qualcomm a activat în sfârșit și decodarea video AV1 – sunt acceptate fluxuri de până la 8K la 60 fps (cu HDR).

Telefoane cu Snapdragon 8 Gen 2 vor fi lansate anul ăsta de Asus ROG, Honor, iQOO, Motorola, Nubia, OnePlus, Oppo, Red Magic, Sharp, Sony, vivo, Xiaomi, Meizu și ZTE. Nicio mențiune legată de Samsung.