Snapdragon 8 gen1 ar putea fi noul nume dat de Qualcomm pentru procesorul Snapdragon 898 de anul viitor. Numele a apărut pe surse de câteva zile, dar acum cei de la Android Authority au obținut o confirmare a redenumirii. Mă rog, nu e clar 100%, dar hai să vedem detaliile.

Snapdragon 8 gen1-

Qualcomm redenumește seria Snapdragon

Qualcomm a confirmat că va redenumi anul acesta chipset-urile sale Qualcomm Snapdragon. Evenimentul lor este pe final de noiembrie sau cel târziu la început de decembrie. Nu va mai exista un Qualcomm Snapdragon 898. Denumirea chipset-urilor va fi schimbată, dar compania susține că „nu a dezvăluit încă numele”. De asemenea, compania își va retrage propriul nume din branding, lăsând doar Snapdragon.

Zvonurile susțin că noul nume ales va fi Snapdragon 8 gen1. Cel puțin așa spune Phone Arena, care citează Digital Chat Station. Sună cam bizar, deoarece au mai fost procesoare cu 8 înainte, deci cum ar putea fi asta prima generație? Mă rog, ar fi prima după rebranding.

Qualcomm spune că va elimina schema de numerotare din trei cifre și va folosi în schimb o singură cifră. De asemenea, a adăugat că seria „8” va rămâne modelul emblematic actual, toate acestea indicând zvonurile că numele Snapdragon 8 gen1 este o posibilitate interesantă.

Mai mult, Qualcomm trebuie să prezinte și succesorul mai ieftin al lui 888, care anterior s-ar fi denumit probabil 890, cum au fost 860 după 855 sau 870 după 865. Sunt tare curios acesta cum se va chema având doar o cifră. De asemenea, rămân de văzut numele pentru seriile 6xx, 7xx și altele.

Detalii tehnice pentru noul Snapdragon

Snapdragon 8 gen1 va fi produs de Qualcomm cu ajutorul Samsung pe o arhitectură de 4 nanometri. Anterior, s-a spus pe surse că Qualcomm Snapdragon 898 va avea o arhitectură cu trei clustere (trei grupuri de nuclee). Aceasta va include un nucleu de mare putere bazat pe Cortex-X2, un cluster de putere cu trei nuclee bazate pe Cortex-A710 și un cluster economic bazat pe noile nuclee Cortex-A510. Toate aceste noi modele vor face parte din sistemul ARM v9 Pure pe 64 de biți. Se pare că va avea un nucleu Prime ARM Cortex-X2 la 3.0 GHz, trei nuclee Cortex-A710 la 2.5 GHz și patru Cortex-A510 la 1.79 GHz.

Procesorul grafic va fi un Adreno 730, care promite un plus de performanță de 20%. Iar pe partea de conectivitate avem un modem Qualcomm X65 5G.