Steve Jobs deschide evenimentul Apple WWDC 2011.  Ideea ar fi că PC-ul e pe moarte, dar Mac-ul crește precum Făt Frumos sau așa ceva. Deja se confirmă noul sistem de operare OS X Lion, Jobs zice că platforma software este „sufletul” experienței Apple. O tot dau cu multi-touch în Lion, dar pe ideea că folosești TouchPad-ul pentru gesturi, nu am auzit ceva despre Mac-uri cu ecran touchscreen. Cică vor să omoare mouse-ul.

De asemenea, iOS 5 va fi prezentat.

WWDC 2011
WWDC 2011

WWDC 2011

Nefiind un fanatic Apple, chestia cu aplicațiile care rulează full-screen mi se pare chiar disctractivă. Era o problemă cu asta?

Mac App Store începe să fie tot mai utilizat, pe modelul celui pentru iPhone sau iPad. App Store este inclus în Mac OS X Lion. Sunt aplicații care deja au făcut 1 milion de dolari, iar Mac App Store vinde deja mai mult soft decât Best Buy sau Walmart.

ads

OS X Lion va fi disponibil doar în App Store, nu pe CD sau DVD ! Kit-ul de instalare are 4GB…

Time Machine este integrat în OS, orice greșeală , orice document sau mail poate fi recuperat la versiunea anterioară dacă s-a întâmplat ceva și ai pierdut textul. Lion vine și cu o aplicație Mail „complet nouă”. Cu o soluție de căutare mai bună (cum s-o fi gândit la asta).

Apple are și un competitor pentru DropBox, botezat AirDrop. Pentru transfer de fișiere mari. Folosește rețeaua WiFi și tehnologie peer-to-peer.

iOS World

Sunt 200 de milioane de dispozitive iOS în lume. Circa 25 de milioane de device-uri sunt iPad, ambele versiuni la un loc. Oficialii Apple spun că iOS are o cotă de 44%, iar Android doar 28%, contrat studiilor publice 🙂 Probabil iau iPod Touch si iPad in calcul ca terminale mobile sau ceva, dar la ceilalți nu pun playerele.

Apple a plătit dezvoltatorilor de aplicații mobile 2,5 miliarde de dolari pînă acum, de la lansarea App Store. Magazinul, împreună cu iTunes și iBooks au 225 de milioane de conturi active cu cărțile de credit active (să n-audă hackerii Anonymous…).

iOS 5 are 200 de funcții noi. Va exista un centru pentru toate notificările de pe telefon – apeluri, mesaje, update-uri. Nu știu dacă e bine sau nu 😐 Poza de pe Engadget.

iOS 5 notify
iOS 5 notify

Totuși, e bine că poți scăpa rapid de unele notificări și ele nu mai apar aiurea.

Apple merge mai departe în lupta pentru conținut digital: Newsstand – au semnat parteneriate cu marii publisheri și te poți abona la ziare și reviste pe telefon sau tabletă.

iOS integrează buton de Twitter și atât. Nu FSQ, nu Facebook. Deși contactele seamănă oleacă cu Facebook. Interesant suportul pentru Twitter, el fusese anunțat anterior la rubrica zvonuri de Robert Scobble.

Jocuri pentru telefon

Steve Jobs spune că iOS este cea mai mare platformă mobilă de gaming, cu 100.000 de jocuri disponibile și 30 de milioane de clienți plătitori în Game Center. Acum are și funcții sociale, poți găsi jocurile preferate de prieteni și de „prietenii prietenilor”.

Safari are și el o mulțime de îmbunățiri în iOS 5. M-am plictisit de „minunile” astea.

iCloud

iCloud este legat acum de stocare / backup. Documentele sau pozele pot fi stocate în iCloud și pot fi văzute instant pe alte echipamente.

 

Restul pe Engadget