Tarom a anunțat azi că există o problemă cu sistemul global de check-in și că sunt afectate toate cursele de azi. Știrea este un pic incredibilă, pentru că sistemul global Amadeus Departure Control System este folosit de majoritatea companiilor aeriene. Și nu am găsit alte anunțuri similare.
Update: problema de check-in la Tarom a fost rezolvată după patru ore;

Foto: ID 104678217 © Tea | Dreamstime.com

”Operațiunile de check-in și boarding sunt suspendate până la rezolvarea problemelor care fac sistemul SITA nefuncțional. Compania TAROM le oferă pasagerilor care se află în aceste momente în tranzit asistență la sol, în conformitate cu normele internaționale”, transmite compania aeriană. Până la repunerea în funcțiune a sistemului global SITA, orice compania aeriană care operează în acest sistem nu va putea verifica eligibilitatea pasagerilor, nu va putea înregistra pasagerii sau bagajele acestora.

În septembrie 2017 a fost prima cădere globală a sistemului de checkin la aeroport realizat de Amadeus. Atunci s-a spus că a fost o problemă cu computerele care gestionează sistemul, dar foarte mulți specialiști din IT au apreciat că a fost un atac informatic despre care compania a preferat să nu comunice oficial.

La acel moment 124 de companii aeriene foloseau sistemul Amadeus. Nu știu de ce, dar mie mi se pare groaznic ca toate marile linii aeriene să depindă de o singură companie. Amadeus face spam constant cu ce noi lansări au făcut ei fără să le fi solicitat cineva informațiile. Sunt un fel de Google al lumii aviației, un monopol de care depinde toată industria. Sunt convins că sunt vizați de atacuri informatice constant și nu doar ei, ci și infrastructurile pe care își bazează serviciile, mai mult ca sigur vorbim de AWS sau Azure.

Recent, au lansat o nouă versiune a softului pentru checkin. Amadeus a introdus Airport Common Use Service (ACUS), cu servicii digitale pentru a îmbunătăți modul în care aeroporturile și companiile aeriene își servesc pasagerii. India a înregistrat o creștere de șase ori a numărului de pasageri aerieni în ultimul deceniu, deoarece cetățenii săi beneficiază de o mai bună conectivitate și de tarife mai mici, iar această ocazie autoritățile trebuie să administreze aeroporturile foarte aglomerate.

Arhitectura Amadeus ACUS permite reorganizarea rapidă a contoarelor de check-in oriunde în interiorul terminalului, dar și în locațiile din afara aeroportului, pentru a permite aeroportului să acceseze capacitatea suplimentară de pasageri, necesară pentru a face față fluctuațiilor scurte sau sezoniere. ACUS reprezintă un salt înainte pentru soluțiile de platforme comune de utilizare. Folosind tehnologia cloud pentru a furniza virtualizarea aplicațiilor, ACUS aduce o mai mare eficiență în afaceri, agilitate operațională, scalabilitate și flexibilitate pentru a face procesarea pasagerilor mai eficientă decât oricând. ACUS este o soluție extrem de competitivă, de ultimă generație, care permite accesul și desfășurarea sistemelor de procesare a pasagerilor oriunde, la cerere. ACUS este, de asemenea, rapid și ușor de implementat și poate fi utilizat pe un PC, laptop sau dispozitiv mobil, odată ce o conexiune securizată este instalată.

În 2016, Tarom a trecut la soluția Amadeus. Până atunci, TAROM utiliza un set de soluţii, Inventory – SITA, Reservations – Amedeus, Ticketing – SITA şi Departure Control System (check-in, boarding, etc.) – SITA. Din 2016, Ticketing, (sistemul de emitere a biletului electronic şi tot ce înseamnă elemente auxiliare biletului) a fost preluat de Amadeus. Migrarea s-a efectuat nu fără probleme operaţionale, în special ocazionate de blocarea misterioasă a sistemului SITA exact când biletele din sistem emise trebuiau migrate, adică mutate din SITA în Amadeus).

Urmăresc și cum aflu ceva nou, am să actualizez.