Taxa pe domeniile .ro la ROTLD este din nou aprobată, iar aceasta va fi de 6 euro pe an, conform Hotnews. Cei care cumpără domenii noi vor fi obligați să plătească 30 de euro, respectiv taxa pe 5 ani.

Consiliul de Administrație al ICI (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică), care gestionează domeniile de internet .ro, a aprobat din nou introducerea taxei anuale de înregistrare și mentenanță pentru domeniile .ro. Taxa a mai fost aprobată, dar proiectele au căzut de-a lungul timpului din multe motive. Pe de o parte, taxa este jusitificată pentru că există foarte multe domenii inutilizate care nu pot fi folosite de antreprenori noi. Pe de altă parte, proprietarilor de domenii li s-a promis și garantat că au cumpărat acel domeniu „pe viață”.

Taxa va fi introdusă oficial de la 1 martie 2018. Proprietarii de domenii .ro înregistrate mai demult vor trebui să plătească tariful anual începând cu data de 01.07.2017. Pentru domeniile ‘.ro’ înregistrate în intervalul 01.07.2012-01.07.2017, tariful anual de mentenanță va fi achitat în momentul în care dreptul de utilizare a numelui de domeniu este egal cu 5 ani.

ads

În total în România sunt înregistrate cam 900.000 de domenii. Dintre acestea, circa 100.000 de nume sunt folosite în fiecare an. Restul probabil sunt expirate. A existat și o perioadă Wild Wild West în România în care toată lumea înregistra domenii pentru a le vinde ulterior. Mie o firmă de publicitate online mi-a înregistrat www.ddragomir.ro și refuză să îl cedeze și acum. ROTLD a declarat că ei sunt doar adminsitrator și pentru a obține domeniul să mă adresez instanței. Sper că noul sistem va rezolva problema. Pentru cei care au înregistrat mii de domenii, taxa de 6 euro pe an va reprezenta un cost nejustificat.

Hotnews nu detaliază ce se întâmplă dacă firmele sau persoanele nu plătesc taxa. Sper să expire domeniile rapid și să fie anunțate undeva. Aștept să aflu mai multe detalii. Teoretic, anunțul oficial privind taxa pe domenii .ro la ROTLD urma să fie făcut în septembrie, cu șase luni înainte ca decizia să intre în vigoare. Vedem ce se mai anunță pe parcurs.