UX (User Experience) reprezintă experiența utilizatorului când interacționează cu un produs, serviciu sau companie. Procesul din spatele creării acestei experiențe este UX design, iar scopul lui este să-i facă viață mai ușoară și mai bună utilizatorului său, scrie risco.ro. Un UX design reușit îl va face pe utilizator să se simtă atât de bine folosind produsul respectiv, încât el își va dori să-l folosească tot timpul.

UX design se schimbă în mod constant, iar noile dispozitive tehnologice reușesc să ne uimească de fiecare data. Chiar dacă procesul de UX design se bazează pe aceleași principii că acum câțiva ani, apariția noilor tehnologii a dat naștere unor noi comportamente umane, iar acestea necesită experiențe și soluții noi. Iată care sunt principiile și trendurile de UX design de care e bine să știi în 2019:

1. Interfață voce-utilizator

Asistenții virtuali precum Siri sau Alexa ne-au cucerit definitiv, creându-ne o experiență uimitoare pentru că este mai convenabilă, mai rapidă și mai interesantă. Bazându-se pe un software de recunoaștere și comandă vocală, asistenții virtuali vor înlocui treptat tastatură, modalitatea tradițională de interacțiune cu aplicațiile de până acum.

2. Experiențe din ce în ce mai personalizate
Inteligență artificială a făcut posibilă apariția experiențelor personalizate. Produsele și serviciile oferite de companii sunt din ce în ce mai personale, ținând cont de preferințele și de comportamentul nostru de cumpărare. Telefoanele inteligențe ne urează ”buna dimineata” folosindu-ne prenumele, ne păstrează istoricul navigatiilor pe internet și ne recomanda informații/produse/servicii din domeniile care ne interesează.

3. Realitate virtuală

Realitatea virtuală face parte deja din viață noastră de mai mult timp, însă doar unele companii au reușit s-o folosească în interesul lor pentru a creă o experiență excelentă pentru consumatori. Un exemplu în acest sens este magazinul IKEA. Cu aplicația creață de companie poți selectă un mobilier din magazin, îndrepți telefonul spre cameră ta de acasă și vezi instant cum ar arată mobilierul în realitate. Science-fiction? Nicidecum, e vorba de realitate.

Citește mai departe cele șapte tendințe UX design din 2019.