Țigările electronice creează probleme de sănătate la fel de mari ca țigările normale, conform unui studiu publicat în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Pentru a înțelege termenii științifici mai bine, citiți versiunea din Medical News, aburul țigării electronice afectează sistemul imunitar și generează răspuns similar cu fumul de țigare, mergând pînă la riscul de cancer pulmonar.

Foto:  © Jacques Jacobsz | Dreamstime

Este unul dintre primele studii realizate de medici specialiști și cercetători privind țigările electronice. Invenție a unui chinez care nu a apucat să devină bogat, care ar fi Bill Gates dacă trăia în SUA, țigarea electrică are o istorie mai lungă, doar că modelele anterioare nu au văzut niciodată succesul comercial. Puteți găsi aici mai multe detalii privind istoria țigărilor electronice. Ideea ar fi că în loc de ardere se folosește vaporizarea, iar în loc de fumul toxic care conține substanțe cancerigene, folosești acel abur, deseori cu arome, care ar fi “mai safe”.

Studiul actual demonstrează tocmai faptul că vaporii cu arome nu sunt deloc mai sănătoși pentru plămâni, iar substanțele prezente în lichid ridică aceleași probleme de sănătate precum țigările normale. Cercetătorii au studiat plămânii unui grup de fumători, un grup de fumători de țigări electronice și un grup care nu fuma deloc. Au făcut analize și au urmărit schimbările din organismele lor. Rezultatul studiului arată că organismul celor care fumau țigări electronice reacționează negativ, chiar mai rău decât cel al fumătorilor obișnuiți. Sistemul imunitar se consideră atacat și răspunde prin secreția unor anticorpi, care pot crea probleme în plămâni. În engleză:

Neutrophils are an abundant type of white blood cell that play an important role in maintaining and protecting the airways. However, if disrupted, they can raise the risk of inflammation-related lung diseases such as cystic fibrosis and chronic obstructive pulmonary disease. Users of both e-cigarettes and conventional cigarettes also showed significant increases in mucin secretions, particularly of mucin 5AC. Mucins are proteins in the mucus that lines the airways and protects their cells from damage. The overproduction of mucin 5AC has been linked to chronic bronchitis, asthma, and other such lung conditions.

Mai mult, mai sunt și reacții similare cu ale fumătorului obișnuit, iar semnele utilizării țigării electronice rămân pe termen lung, exact ca fumatul normal. Astfel, țigările electronice nu sunt o alternativă mai sănătoasă la fumat și tind să cred că nici noile invenții ale firmelor din industria de tutun nu oferă alternative mai bune.