WWDC 2021 a început la ora 20:00, exclusiv online. În ultimii ani am renunțat să urmăresc evenimentul, pentru că toată lumea face asta. Adio live text, interesul este spre zero în astfel de cazuri. Și la lansările de terminale, toate detaliile sunt dezvăluite pe surse, iar oamenii nu mai citesc. Pun aici doar câteva idei principale pentru cei care n-au timp de evenimente online. Mai multe scrie Alex aici.

wwdc 2021

Deschdierea WWDC

Tim Cook este deja pe scenă. Prezintă realizările Apple din ultimul an. A mulțumit dezvoltatorilor pentru munca lor. A anunțat că sunt multe noutăți anul acesta.

Urcă pe scenă Craig Federighi, senior vice president of Software Engineering. El prezintă iOS 15 și noutățițe din sistemul de operare.

wwdc -craig -ios15

iOS 15

A fost dezvăluită o nouă versiune a sistemului de operare al iPhone, denumită iOS 15. Evident, iPadOS 15 pentru iPad. Versiunea 15 aduce noi setări de notificare bazate pe activitatea curentă, mai multe personalizări și interacțiuni pentru widget-uri și noi funcții iMessage. Soluția integrată ar putea fi pe viitor mai competitivă cu WhatsApp și Facebook Messenger.

Craig Federighi a început prezentarea cu FaceTime și noutăți legate de imagine și sunet. Apelul video este realizat astfel încât să pară că sunteți în aceeași cameră. Imaginile sunt mai bune, există Portrait Mode, care pune focus pe față și blur pe fundal. FaceTime link este reacția la Zoom, poți trimite invitația la conferință prin mail ca link. Microfoanele vor fi folosite inteligent pentru a auzi doar conversația și nu zgomotele de fundal.

SharePlay oferă acces la diverse experiențe în FaceTime – muzică, filme, share la display. Prezintă acum noutățile Messages și zona de notificări. Nou mod special Focus, ca să nu folosești DND ziua. Practic anulează notificările, dar familia sau cei de la muncă te pot contacta. Depinde cum le setezi permisiunile. Schimbă totuși statusul automat pe Focus și în aplicațiile Apple de mesagerie.

Memories, o funcție pentru a crea diverse albume cu muzică din pozele/clipurile din memoria telefonului. Keys va permite stabilizarea unor locații / mașini și se poate descuia din telefon. Inclusiv case/apartamente, dar și hoteluri. BMW vor fi primii care vor permite deblocarea din iPhone anul acesta. Dar urmează și alți producători.

Acum doar au prezentat sistemul de operare, actualizarea va fi lansată în toamnă, odată cu iPhone 13.

Alte sisteme de operare

iPadOS 15 este oficial și adaugă personalizări ale ecranului de pornire. Au pus toate aplicațiile la un loc într-o interfață mai prietenoasă. Ferestrele multi-view sau split-view sunt geniale pentru productivitate.

Dezvoltatorii de software pot folosi acum iPad pentru programarea aplicațiilor iOS și iPadOS. Mai simplu și comod, zice Apple. Setările de privacy mai stricte sunt și pe sistemul de operare pentru tablete.

Nu a fost nimic despre Home OS încă. HomeOS ar putea fi următoarea versiune pentru sistemul de operare pentru ecosistemul casei inteligente. Desigur, ar mai fi macOS 12 și watchOS 8.

Apple M2

Nimic oficial despre următorul procesor.

apple wwdc2021