Noua generație de carduri microSD ar putea ajuta la transferul unui întreg film Blu-ray în mai puțin de 15 secunde, deschizând calea pentru înregistrarea 8K, scrie TechRadar. Deși asta va aduce și un val nou de țepe cu carduri microSD false chinezești.

carduri microSD
Sursa foto: https://depositphotos.com/ro

Viteze mari pentru noua generație microSD

Standardul SD 9.1 va dubla vitezele celor mai bune carduri microSD de astăzi, următoarea generație de carduri SD atingând viteze de până la 2 GB/s.

Cu SD 9.1, dezvăluit de SD Association (SDA), următoarea cohortă de carduri de memorie SD Express utilizează PCIe Gen4 care poate furniza 1.969 MB/s. Este mai mult decât dublu față de vitezele maxime introduse cu primul protocol microSD din specificațiile SD 7.1. Prin contrast, cele mai bune SSD-uri portabile ajung pe la aproximativ 1 GB/s.

În prezent, cardurile de memorie SD Express sunt disponibile în patru variante, inclusiv SD Express Speed Class 150, 300, 450 și 600 – aceste numere corespunzând vitezei minime de citire și scriere măsurate în MB/s. Aceasta înseamnă că aceste carduri microSD pot varia de la 0,15 GB/s până la 0,6 GB/s.

Ceea ce înseamnă că, în termeni reali, vor avea capacitatea de a transfera un film Blu-ray, care este de aproximativ 25 GB, în 12,5 secunde. Viteze ca aceasta vor fi, de asemenea, suficient de rapide pentru a gestiona cu ușurință transferul fișierelor video 8K, care sunt masive.

Clasele de viteză SD Express, care sunt disponibile pe cardurile de memorie SDXC, SDUC microSDXC și microSDUC, se bazează pe modificările aduse tehnologiei de memorie utilizate în crearea standardului de stocare.

„Prin definirea unor standarde minime de performanță secvențială pentru cardurile de memorie SD Express, SDA ajută atât producătorii de dispozitive, cât și consumatorii să asigure cea mai bună înregistrare și redare a tuturor tipurilor de conținut”, a declarat Hiroyuki Sakamoto, președintele SDA.

„Am dublat viteza microSD Express la 2 GB/s pentru a oferi producătorilor de produse mai multe opțiuni de stocare capabile să facă față celor mai solicitante utilizări de stocare, făcând cardurile de memorie SD Express o alegere convingătoare, ecologică, care facilitează repararea și actualizarea dispozitivelor”, a precizat oficialul asociației.

SD Express folosește specificațiile NVMe și oferă diverse setări de gestionare a energiei prin niveluri maxime de putere. Aceste valori maxime ale nivelului de putere depind evident de un dispozitiv gazdă care va gestiona cât de fierbinte devine cardul și care va asigura că își poate menține vitezele pe perioade lungi de timp în timp ce transferă fișiere.