Vânzările de computere, adică desktop și laptop, PC sau Mac, au scăzut puternic pe trimestrul patru 2022. Este al patrulea trimestru de scăderi după perioada de boom din pandemie. Totuși, cifrele sunt peste nivelul pre-pandemic. Iar analiștii estimează însă că vânzările vor reveni la finalul acestui an, cu o creștere mai puternică în 2024.

vanzari computere
Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

Vânzări de computere în 2022

Scăderea vânzărilor este confirmată de toți marii analiști ai industriei, Canalys, IDC și Gartner, fiecare cu metoda lui de calcul. De fapt, vânzările pe trimestrul patru (octombrie-decembrie) au scăzut cu 28% conform IDC, 28,5% conform Gartner și 29% conform Canalys.

Livrările din trimestrul patru 2022 au fost comparabile cu trimestrul al patrulea din 2018, când piața a fost constrânsă de provocările de aprovizionare ale Intel. Este clar că boom-ul pandemic s-a încheiat pentru piața PC-urilor, dar în ciuda scăderilor recente, livrările anuale pentru 2022 au fost cu mult peste nivelurile pre-pandemie. În total s-au vândut 292,3 milioane de unități pe întregul an. Cererea rămâne o preocupare, deoarece majoritatea utilizatorilor au PC-uri relativ noi, iar economia globală se înrăutățește.

Mulți vânzători mari au intrat în 2023 cu o perspectivă prudentă, dar consensul este că porțiuni din piața PC-urilor ar putea reveni la creștere la sfârșitul anului 2023. Piața generală va reveni pe creștere în 2024. Segmentul comercial are mai multe motoare către creștere, precum sfârșitul perioadei de suport tehnic pentru Windows. Apoi revenirea la birouri și renovarea spațiilor de birouri, care va aduce probabil și achiziții noi.

Principalii vânzători și rezultatele lor

Lenovo rămâne lider pe piața computerelor în T4, cu vânzări de 15,5 milioane de unități și cotă de piață de 23% la nivel global. Dar vânzările sale au scăzut cu 28,5% față de aceeași perioadă din 2021. HP a fost pe poziția a doua anul trecut cu 13,2 milioane de unități și cotă de 19,6 procente. Dar vânzările sale au căzut cu 29% față de 2021. Locul trei a revenit Dell, cu 10,8 milioane de computere vândute, cota sa fiind în trimestrul patru de 16,1 procente. Au căzut însă cel mai spectaculos, vânzările reducându-se cu 37,2%. Apple este al patrulea jucător, cu 7,5 milioane de computere vândute și cotă de 11,2%, însă și ei au înregistrat o scădere de 2,1%. Top 5 este închis de Asus, cu vânzări de 4,8 milioane de computere, o cotă de 7,2%. Compania taiwaneză a avut o scădere de 20%.

La nivelul anului 2022, Apple este singurul jucător care a crescut vânzările cu 2,5%. Asus a scăzut cu numai 5,7%, în timp ce competitorii au scăderi de peste două cifre. Pe tot anul, HP scade cel mai tare, pierzând 25,3% din numărul total de unități vândute în 2021.