Vânzările de smartphone continuă să crească la nivel global, în primele trei luni ale anului fiind comandate 334,9 milioane de unități, față de 334,3 milioane în aceeași perioadă din 2015. Este totuși cea mai mică creștere din ultimii ani, iar Apple a anunțat deja scăderea vânzărilor de iPhone.

Credit foto: © Ifeelstock | Dreamstime.com
Credit foto: © Ifeelstock | Dreamstime.com

Conform IDC, producătorii chinezi au cam detronat toate brandurile mari, deocamdată Samsung și Apple domină topul, dar restul marilor branduri au ieșit din clasament. Huawei reușește să se mențină pe locul trei mondial, dar Oppo și Vivo, două branduri mai tinere, urcă puternic în clasament în detrimentul Lenovo sau Xiaomi. De altfel, unul din marii pierzători pe primul trimestru a fost Xiaomi, dar pariez că își revin pe parcursul anului.

Samsung a vândut în primele trei luni 81,9 milione de terminale, o scădere de doar 0.6%, dar totuși o scădere față de anul anterior. Apple pierde 16 procente, a vândut 52,1 milioane de iPhone-uri, dar scăderea este amplă. Huawei a crescut cu 58.5% comparat cu anul anterior, ajungând la 27,5 de milioane de terminale mobile, iar Oppo a crescut cu 153%, ajungând la 18,5 milioane de telefoane. Noul brand Vivo, de care nu am auzit foarte mult pînă acum, a raportat în primele trei luni vânzări de 14,3 milioane de telefoane, o creștere de 123%.

Din ce spun analiștii, Galaxy S7 și S7 Edge s-au vândut foarte bine după lansarea în februarie, ridicând cifrele Samsung. Apple a lansat iPhone SE abia în martie, iar cererea a fost mare, dar nu s-au livrat încă toate terminalele, vom vedea rezultatele pe trimestrul al doilea.

ads

Piața se apropie de saturație, nici la noi nu se văd creșteri foarte mari, dar există loc și pentru terminale ieftine, dar și pentru modele premium.