Vânzările de computere continuă să crească, conform studiilor IDC, Gartner și Canalys. Cifrele pe trimestrul al treilea (iulie-septembrie) indică procente de creștere între 1 și 5 procente. Industria era oarecum plafonată la final de 2019, însă pandemia, carantina și lucrul de la domiciliu a schimbat profund vânzările. Anul 2020 a fost record, iar acum creșterea vânzărilor pare că va continua.
vanzari de computere

Studii pe trimestrul trei

Vânzările de PC-uri sunt încă în creștere, conform ultimului raport Canalys. Analiștii spun că s-a înregistrat o creștere cu 5% a livrărilor pentru perioada iulie-septembrie. Livrările combinate pentru desktop-uri și notebook-uri au totalizat 84,1 milioane de unități, ceea ce reprezintă cu 4,9% mai mult decât cifra combinată de 80,2 milioane înregistrată în T3 2020.

Am vrut să verific dacă sunt date și de la ceilalți analiști ai pieței. IDC spune că livrările globale de computere tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane de unități în al treilea trimestru al anului 2021. Creșterea ar fi cu 3,9% față de anul precedent.

În schimb, rivalul Gartner, spune că s-a cam terminat creșterea. Ei estimează că livrările de PC-uri la nivel mondial au crescut cu doar 1% în al treilea trimestru al anului 2021. „Disponibilitatea crescută a vaccinurilor COVID-19 a îndepărtat cererea consumatorilor de PC-uri”, apreciază analiștii lor.

ads

Primii trei vânzători de pe piața mondială a computerelor au rămas neschimbați de la an la an, Lenovo păstrând locul 1 în livrări, spune Garnter. Cota lor a fost de 23.7% în trimestrul trei, față de 23.5% anul anterior. Pe doi este HP, cu o cotă de 20.9%, iar pe trei Dell, cu 18.1 procente. Clasamentul este completat de Apple , Acer, și Asus.

Cei de la IDC (International Data Corp.) au pus pe locul cinci Asus, cu o cotă de 7 procente, iar foarte aproape în urmă este Acer. Clasamentul realizat de Canalys este invers, cu Apple pe patru și Acer pe locul cinci, iar cei de la Asus nu sunt prezenți.

Canalys spune că dintre marii jucători doar Dell a avut o creștere susținută, estimată la 26.7% comparat cu aceeași perioadă din anul anterior. Lenovo ar fi crescut cu doar 2.4%, Apple a crescut cu 5.7%, însă HP a pierdut teren, iar vânzările Acer sunt la fel ca anul trecut.