Piața globală de smartphone-uri și-a continuat creșterea în primul trimestru al anului 2025. Vânzările de smartphone-uri au crescut cu 3% față de anul trecut în primele 3 luni. Au fost stimulate de creșterea vânzărilor pe piețele emergente și de o creștere a cererii determinată de subvenții în China.

Vânzările de smartphone-uri

Ajutat de lansarea iPhone 16e și de expansiunea continuă pe piețele emergente, Apple a ocupat primul loc în T1 2025, primul său loc 1 din primul trimestru, cu o cotă de 19%. Creșterea puternică a vânzărilor pe piețe precum Japonia și India a ajutat. Piața globală de smartphone-uri va prezenta probabil un declin în 2025, deoarece incertitudinile economice în creștere cauzate de tarifele lui Trump ar putea afecta cererea consumatorilor pe toate piețele, în special în SUA.

Vânzările de smartphone-uri au crescut

Piața globală de smartphone-uri a crescut cu 3% față de anul trecut în T1 2025, conform rezultatelor preliminare ale Market Pulse Early Look de la Counterpoint Research. Scăderile piețelor dezvoltate au fost compensate de creșterea din China datorită subvențiilor guvernamentale și de redresarea continuă pe piețele emergente cheie din America Latină, Asia-Pacific și Orientul Mijlociu și Africa.

Comentând dinamica pieței, analistul senior de cercetare Ankit Malhotra a spus: „Piața a avut un început mixt în 2025, unde T1 a înregistrat o îmbunătățire continuă a condițiilor economice, în special pe piețele emergente. Dar piețele mature precum America de Nord, Europa și China au dat semne de oboseală după o revenire în 2024. Momentul a continuat cu lansări majore, cum ar fi Samsung S25 și iPhone 16e, dar s-a transformat rapid pe măsură ce incertitudinile economice și riscurile de război comercial au început să crească, în special spre sfârșitul trimestrului.

Dinamica producătorilor continuă să rămână interesantă. Ajutat de lansarea iPhone 16e într-un trimestru netradițional și de creșterea și expansiunea continuă pe piețele sale secundare, Apple a ocupat locul 1 în T1 2025, în ciuda provocărilor cu care se confruntă cele mai mari piețe ale sale. În timp ce vânzările în SUA, Europa și China au fost fie constante, fie în scădere, Apple a înregistrat o creștere de două cifre în Japonia, India, Orientul Mijlociu și Africa și Asia de Sud-Est.

Samsung a urmat Apple cu o cotă de piață de 18%. Deși a avut un început lent din cauza lansării târzii a seriei S25, vânzările sale au arătat o renaștere după lansarea modelului emblematic S25 și a noilor dispozitive din seria A. Vânzările Samsung au crescut cu două cifre în martie. Ponderea „Ultra” în vânzările din seria S25 a înregistrat o creștere.

Xiaomi, continuând impulsul său puternic de vânzări, a câștigat cotă de piață, ajutată nu numai de extinderea pe noi piețe, ci și de o creștere semnificativă pe piața internă, unde marca se bucură de o prezență mai mare și mai „premium” a mărcii datorită incursiunii sale de succes în vehiculele electrice.

Marca din top-5 cu cea mai rapidă creștere, Vivo, a urcat un loc pentru a ocupa poziția a patra, datorită expunerii sale mari pe piața dinamică din China și expansiunii pe piețele emergente.

OPPO a ajuns pe locul 5 și a înregistrat o creștere a vânzărilor în India, America Latină și Europa.

În afara primelor cinci, HONOR, Huawei și Motorola se dezvoltă rapid și oferă o concurență dură la nivel global. Huawei a fost cel mai mare OEM din China în primul trimestru, în timp ce HONOR și Motorola au înregistrat o creștere mare pe mai multe piețe.

Smartphone-urile fiind un produs esențial vor avea întotdeauna un grafic de vânzări constant, dar incertitudinile economice pot face consumatorii să-și amâne achizițiile și, astfel, creșterea riscurilor comerciale și neliniștea lanțului de aprovizionare pot avea un impact negativ asupra pieței în viitor.

Mai spun analiștii: “proliferarea noilor tehnologii precum GenAI și pliabile va continua, dar OEM-urile trebuie să monitorizeze cu atenție cererea în viitor. Deși perspectiva noastră pe termen lung rămâne stabilă, credem că piața va prezenta un declin în 2025”.