Vânzările de telefoane au revenit pe plus după 27 de luni de scădere, spune compania de analiză Counterpoint. Din 2020 și până la mijlocul anului 2021, oamenii erau blocați acasă. O mare parte din venitul lor a mers spre modernizarea telefoanelor (și a laptopurilor, desktopuri, camere foto). Dar apoi piața s-a confruntat cu dificultăți.

Vânzările de telefoane
Sursa foto: https://depositphotos.com/ro

Scăderi în vânzările de telefoane

Problemele au apărut în succesiune rapidă: mai întâi a fost lipsa de componente, apoi acumularea de stocuri a scăzut livrările, apoi oamenii au început să-și păstreze vechile telefoane pentru mai mult timp.

Au trecut 27 de luni de când totul a început, dar Counterpoint Research raportează acum că ratele de vânzare continuă arată din nou o creștere de la an la an. Vânzările din octombrie au fost mai mari decât lunile anterioare până în ianuarie 2022.

Este o creștere modestă, volumul vânzărilor a crescut cu 5% față de luna octombrie a anului trecut. Dar este un semn puternic de redresare, o redresare care a fost condusă de piețele emergente precum Orientul Mijlociu și Africa, China și India, de asemenea, înregistrând o creștere.

Vorbind despre China, analiștii consideră că renașterea Huawei pe piața sa de origine este unul dintre motivele redresării. În ceea ce privește India, vânzările de sărbători de Diwali au dat un impuls vânzărilor.

În schimb, piața dezvoltată se află într-un punct de saturație, așa că vânzările revin mai lent pe drumul spre recuperare acolo. Oricum, puteți vedea vârful atins de seria iPhone 14 – iar apoi vedeți lansarea seriei iPhone 15, care a avut și un impact major, care a împins cifrele din octombrie deasupra liniei zero.

Counterpoint

În octombrie 2023, vânzările lunare de smartphone-uri la nivel mondial a înregistrat prima creștere anuală din iunie 2021, rupând seria de 27 de luni de scăderi anuale consecutive. Octombrie a marcat, de asemenea, cele mai mari vânzări lunare de smartphone-uri din ianuarie 2022. Piețele emergente au condus redresarea, MEA înregistrând cea mai mare creștere anuală, urmată de China și India.

Counterpoint prezice că piața își va continua recuperarea treptată pentru restul trimestrului IV a acestui an și de atunci până în trimestrele viitoare.