Vplay.ro – cel mai mare site de piraterie video din România, la care se uită românii când se plictisesc de aberațiile de la TV, dar care nu plătește drepturi de autor pentru serialele difuzate – a fost azi temporar închis din cauza unui utilizator, apoi a fost repus rapid în funcțiune. Am urmărit azi reacțiile pe Facebook: oamenii s-au întristat că nu mai au seriale… Pe de altă parte ne enervăm atunci când colegul de școală, colegul de muncă sau șeful ne fură munca și apoi ia toate creditele și banii pentru ea.

vplay

Vplay nu va fi închis ușor din mai multe motive.

Cei care investighează sunt în ceață în domeniul ăsta sau au multe altele pe cap, altfel ar fi fost închiși de anul trecut. Pînă nu fac plângere cei de la Hollywood la FBI, iar ăia să trimită specialiști, nu se va întâmpla nimic.

Vplay au o strategie pe care o aplică cu succes și alții: nu noi, noi nu încărcăm, noi oferim doar platforme – alții fac ilegalități. Ca de obicei, vrăjeală în majoritatea cazurilor. Acum ascund serialele și filmele în spatele unui sistem bine organizat. La vedere sunt doar clipuri inofensive oferite de utilizatori.

Pe de altă parte, Vplay nu este singurul site de piraterie din România, sunt zeci, poate chiar sute, despre care nu s-a auzit dar au filme furate de pe torente și încărcate pe site sau oferite prin playere de embed. Sunt filme piratate inclusiv pe Trilulilu, 220, Tare punct ro și alte site-uri normale de upload video.

Oamenii din industria asta fac trafic masiv, dar nu-l pot monetiza, iar atunci recurc la altele – malware, porn, tot felul de SMS-uri sau plăți cu cardul. Sunt convins că Vplay au încasat milioane de euro pînă acum.

Este o perioadă în care industria merge, așa cum le-a mers și celor cu carduri, o vreme. Pînă se mișcă mecanismele din State, pînă se ocupă divizia specială de la FBI, pînă se prind ai noștri, pînă este vizualizată miza din spate… Dar și când se vor mișca rotițele. Abia aștept.