Google a luat decizia ca în aplicația Youtube videoclipurile filmate HDR 4K sau 2K să ruleze la maximum Full HD pe telefoanele mobile ale utilizatorilor, conform GSMArena. Rezoluția nu ține cont nici de tipul de conexiune (WiFi sau date mobile), nici de rezoluția ecranului telefonului.
Update : pe Sony Xperia XZ Premium merge încă rezoluția 2K.

youtube mobile wifi 4G-min

 

Am făcut și eu testul pe Samsung Galaxy S8+, atât pe WiFi, cât și pe 4G, cu ecranul la rezoluție maximă. Pur și simplu slider-ul nu mai trece de 1080p orice ai face. De asemenea, Android Police spune că setarea este doar pentru video HDR, eu am încercat să rulez orice conținut 4K sau 2K găsit, nu merge la rezoluție mai mare.

Este adevărat, Youtube a implementat în septembrie suport pentru HRD pe mobile, opțiune care a fost lansată pe Galaxy S8/S8+ datorită ecranului care suportă HDR, dar apoi a fost extinsă opțiunea și pe alte telefoane mobile care au tehnologia de ecran. Pe de altă parte, majoritatea camerelor video, fie DSLR, fie telefoane, care filmează 4K acum o fac folosind HDR. Este foarte greu să vezi o filmare de mare rezoluție fără HDR.

De asemenea, din aplicația Youtube nu ai opțiunea de a dezactiva HDR cumva. Din ce am găsit pe net, acum o lună era încă suportat playback la 2K, dar toată lumea se miră că se poate rula doar HDR.  Se pare că anterior, puteai rula pe mobil clipurile chiar la 4K, dacă aveai ecran 4K și o conexiune suficient de bună. Este adevărat, chiar și Full HD se vede ok, dacă merge netul bine. Dar rămâne o limitare pe care o putem probabil pune pe seama rețelelor de date mobile, deja supra-aglomerate cu conținut video. De-asta eu nu mă mir că unii operatori limitează video din start la 480p.

Este posibil ca Google să fi testat diverse soluții tehnice pentru a reda mai fluent conținutul de mare rezoluție, dar au ajuns probabil la concluzia că înainte de lansarea 5G nu merită acest efort. Eu am testat pe mai multe telefoane Android și pe toate arată la fel. Deocamdată nu am iPhone pentru a vedea varianta iOS.