WWDC 2014: luni începe evenimentul anual Apple cu dezvoltatorii de software și este clar că vor prezenta iOS 8, precum și OS X 10.10, probabil pe partea de hardware se limitează la noile MacBook-uri, dar circulă zvonuri despre un MacBook Air sau Pro care ar fi hibrid (tabletă/laptop). De asemenea sunt discuții despre un Mac mini cu procesoare noi și alte actualizări de acest gen. Chiar și o linie ieftină de iMac, pentru cei care ar vrea un astfel de sistem, dar nu au bani pentru versiunile avansate de pînă acum. Vor fi noutăți pentru dezvoltatori și pentru fani. Apple are și un stream video pe site, pentru a urmări, cred în jur de ora 20-00.

wwdc 2014

Din ce știm pînă acum, Apple promite în 2014 “cele mai bune produse din istorie”. Ei spun asta cu nonșalanță, după ce au revoluționat industria digitală, dar au reușit în fiecare an să dezamăgească o mare parte din fani cu diverse decizii tipice – rămân la ecranele mici, rămân la 1 GB de RAM, la dual-core și așa mai departe. Sigur, cu unii dintre suporteri convinși că au dreptate. Dar mici greșeli strategice care au permis ridicarea unor competitori, ale unor noi lideri…

În mod tradițional Apple nu prezintă la WWDC noi telefoane sau tablete iPad. Dar sunt detaliate tehnologii noi, aplicații noi și funcții care vor fi pe terminalele care vor fi lansate anul acesta. Deci unele zvonuri se vor reconfirma, iar altele vor fi respinse defintiv.

ios8

Noutăți în iOS 8

Conform 9to5mac, noul iOS 8 continuă în sensul schimbărilor aduse de iOS 7, cu funcții noi, design nou și aplicații dezvoltate in-house. Una din aceste aplicații este și Healthbook, dezvăluit anul acesta pe blogurile pasionaților, o aplicație de fitness care a confirmat zvonurile despre un iWatch și a dat un nou imbold concurenților să investească în zona asta de “Sănătate”. Se pare că Maps va avea anul acesta cele mai multe îmbunătățiri (deși nu va ajunge niciodată la calitatea Google Maps).

Se pare că iOS 8 pentru tablete va aduce multi-tasking pentru aplicații, în genul funcțiilor din Note. Sunt și noutăți pentru sistemul de operare dedicat computerelor, OS X 10.10 cu nume de cod Syrah. Apple va lansa anul acesta noi aplicații în cloud, după modelul Google Docs și Office 365. TextEdit se spune că va fi pentru documente și Preview pentru fotografii și clipuri.

Revin cu detalii mâine seară, o să actualizez aici, în timp real, ca de obicei.