Forum Alte întrebări Ce este CPU – unitatea de procesare centrală a telefonului sau computerului

Etichetat: ,

 • Acest subiect este gol.
Vizualizare 1 articol (din 1 în total)
 • Autor
  Mesaje
 • #340474
  Dan Dragomir
  Keymaster
  ads

  Unitatea centrală de prelucrare sau unitatea centrală de procesare (în engleză Central processing unit, CPU) este acel hardware dintr-un sistem informatic care execută instrucțiunile unui program de calculator realizând operațiuni aritmetice și logice, precum și operațiunile de intrare / ieșire (I/O input/output) ale sistemului, conform definiției din Wikipedia. Practic, el este motorul care rulează sistemul de operare, aplicațiile și jocurile video pe telefonul sau computerul tău.

  Ce este CPU - unitatea de procesare centrală

  Majoritatea procesoarelor CPU moderne sunt microprocesoare, ceea ce înseamnă că acestea sunt conținute pe un singur circuit integrat (IC). Unele computere folosesc un cip multiprocessor care este un singur cip ce conține două sau mai multe uniprocesoare integrate. În dispozitivele mobile și sisteme înglobate sunt folosite pe scară largă procesoare bazate pe arhitectura ARM. Computerele la ora actuală folosesc pentru CPU mai mult arhitectura rivală X86. Există și alte platforme tehnologice rivale, dar ele au impact mult mai mic la ora actuală.

  Care este rolul CPU?

  Un procesor execută un program. Programul reprezintă o secvență de instrucțiuni stocate în prealabil. Când procesorul execută o parte din program, instrucțiunile și datele rămase sunt stocate în apropiere în memoria cache. Memoria cache este o memorie specială care reține datele folosite recent de procesor și evită întoarcerea datelor înapoi la memoria principală. Memoria principala este mai lentă decât memoria cache și astfel datele sunt procesate mai rapid.

  Conform World IT există două mari arhitecturi ale microprocesoarelor care sunt legate de seturile de instrucțiuni:

  • Calculator cu set redus de instrucțiuni (RISC) – Arhitecturile folosesc un set relativ redus de instrucțiuni. Cipurile RISC sunt proiectate pentru a executa aceste instrucţiuni foarte rapid
  • Calculatoare cu set complex de instrucțiuni – Arhitecturile folosesc un set larg de instrucțiuni, rezultând un număr redus de pași pe operație.

  Viteza unui procesor este măsurată în cicluri pe secundă. Exemplu: milioane de cicluri pe secunda (MHz) sau miliarde de cicluri pe secunda (GHz). Pe un cip se pot încorpora mai multe unități de prelucrare. Un cip care conține mai multe unități de prelucrare încorporate are capacitatea de a procesa mai multe instrucțiuni în același timp.

  Poate ați auzit de termenul de supratactare (overclocking). Supratactarea se refera la mărirea vitezei procesorului fata de cea menționată în specificațiile originale.
  Prin supratactare, căldură procesorului vă creste semnificativ și vă trebui să folsiți o metodă de răcire mai bună.

  Care e mai important: CPU sau GPU?

  Ce este GPU? Unitatea de procesare grafică (GPU), numită și placă grafică sau placă video, este un circuit electronic specializat care accelerează crearea și redarea de imagini, video și animații. Efectuează calcule matematice rapide în timp ce eliberează CPU pentru a efectua alte sarcini.

  Există două tipuri de GPU-uri: unul este un GPU integrat (sau încorporat) care trăiește direct și partajează memoria cu CPU. Iar celălalt este un GPU discret, care are propriul card și memorie. GPU este o componentă extrem de importantă a unui sistem de jocuri și, în multe cazuri, chiar mai importantă decât CPU atunci când vine vorba de a juca anumite tipuri de jocuri.

  În timp ce un CPU utilizează mai multe nuclee care sunt concentrate pe procesarea secvențială, acum avem GPU pentru multi-tasking: are sute până la mii de nuclee mai mici pentru a gestiona mii de fire (sau instrucțiuni) simultan, spune HP.

  Atât CPU, cât și GPU sunt importante în sine. Jocurile exigente necesită atât un procesor inteligent, cât și un GPU puternic. Însă întrebarea cât de importante sunt pentru jocurile pe computer depinde de ce vor fi utilizate în primul rând și pentru ce jocuri în special. CPU-urilor li se atribuie anumite sarcini în timpul unui joc pe care GPU nu le face atât de bine – cum ar fi funcționalitatea inteligenței artificiale (AI) a personajelor non-player (NPC). Cu toate acestea, multe sarcini sunt mai bune pentru GPU.

  V-ați lămurit acum ce este CPU și ce este GPU? Sau mai aveți întrebări?

Vizualizare 1 articol (din 1 în total)
 • Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.

Forum Alte întrebări Ce este CPU – unitatea de procesare centrală a telefonului sau computerului