Forum Alte întrebări Cine a inventat telefonul? Dar telefonul mobil?

Vizualizare 1 articol (din 1 în total)
  • Autor
    Mesaje
  • #313627
    Dan Dragomir
    Keymaster

      Istoria telefonului și cine a inventat telefonul mobil. Povestesc în acest articol despre cei care au inventat telefonul clasic, apoi despre inginerii care au inventat telefonul mobil. Să le luăm pe rând.

      Cine a inventat telefonul? Dar telefonul mobil?

      Cine a inventat telefonul?

      Deși prin toate articolele și cărțile se spune că telefonul a fost inventat de Alexander Graham Bell (de unde avem și Bell Labs) el este creditat pentru un aparat care nu a funcţionat. El a depus doar un patent de invenție pentru el. Dar istoria arată că telefonul a fost inventat de fapt cu 15 ani înainte de un profesor german, cel care i-a dat și numele.

      Profesorul de fizică şi matematică Johann Philipp Reiss a fost cel care a contruit primul telefon în stare de funcţionare. La acea vreme nimeni nu putea să anticipeze importanţa descoperirii şi larga utilizare. Inventatorul a făcut publică descoperirea dar nu a patentat-o.

      Johann Philipp Reiss a construit aparatul întocmai după modelul urechii umane având înăuntrul lui un timpan, un ciocan şi o nicovală. Această ureche mecanică reuşea doar să prindă undele sonore şi printr-un dispozitiv anume, pus în legătură cu current electric reuşea să preschimbe aceste unde sonore în unde electrice. De fapt, urechea mecanică corespunde acelei părţi din telefonul de astăzi în care noi vorbim. Ulterior a descoperit receptorul, acea parte a telefonului care redă sunele “auzite”.

      Încă de la început oamenii au fost fascinați de comunicarea fără fire, așa că există experimente cu telefoane care datează de foarte mult timp.

      cine a inventat telefonul mobil?

      Cine a inventat telefonul mobil?

      Pe la 1900, într-o suburbie a Washington D. C., un anume Reginald Fessenden realiza primul apel telefonic fără fir. Acesta a fost primul care a vorbit prin intermediul undelor radio, reușind să trimită un semnal audio de la un turn de radio la altul. Au trecut apoi 50 de ani înainte de o nouă revoluție.

      Telefonul a devenit portabil la 20 februarie 1942, când americanul Donald M. Mitchell a cerut eliberarea unui brevet pentru telefonul său mobil, „Radio portabil pentru transmisie și recepție”. Dispozitivul transmitea folosind unde scurte, avea o rază de acțiune limitată și cântărea nu mai puțin de 2,5 kg. În 1947 un inginer pe nume William Rae Young a propus ca turnurile de radio să fie aranjate într-un model hexagonal pentru a le permite acestora formarea unei rețele de telefonie (celule). Prin anii 1960, inginerii de la Bell Labs, Richard H. Frenkiel și Joel S. Engel, au reușit să dezvolte tehnologia care a sprijinit proiectarea de către Young a unei rețele celulare.

      Operatorul AT&T nu a primit însă aprobare de la Federal Communications Commission (FCC) pentru a dezvolta o rețea de telefonie mobilă până în 1977. La patru ani de la invenția primului telefon complet mobil.

      Primul telefonul mobil “modern”

      primul telefon mobil motorola

      Inventatorul primului telefon mobil modern este considerat dr. Martin Cooper, fostul manager de sistem din cadrul companiei Motorola. Primul apel de pe un telefon mobil a fost făcut de Cooper la 3 aprilie 1973. Abia în 1983 Motorola a prezentat primul telefon mobil comercial din lume, Dyna TAC 8000X.

      Meritul Motorola și mai ales al lui Cooper constă în utilizarea acestuia și în afara automobilului. Cu acest telefon se deschide prima generație 1G. Anii 90 se lanseaza a doua generație de telefoane mobile, precum și sisteme noi GMS. Se trece de la analog, la digital, conectarea la rețea este mai rapidă, semnalul mai bun, comunicarea mult mai bună, dispar interferențele, iar telefonul se micșorează. Generația a treia sau 3G apare in 2001 cu lansarea smartphone-ului. Revoluția 4G a început din 2010, iar astăzi ne apropiem cu pași mari de cea de-a cincea mare generație a comunicațiilor mobile, 5G.

    Vizualizare 1 articol (din 1 în total)
    • Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.

    Forum Alte întrebări Cine a inventat telefonul? Dar telefonul mobil?