Am fost în seara asta la premiera filmului Usturoi (Transylvanian Garlic – IMDB), proiectul lui Groparu, terminat la capătul unei epopee pe care o urmăresc de aproape trei ani. Cam așa a zis și el: 30 de luni de muncă, o echipă întreagă. M-am bucurat să-l revăd pe Gaben într-un rol cu adevărat  me-mo-ra-bil, dar și pe TVDecei, pe Adi și pe ceilalți. Povestea este autentic românească (țigănească, ungurească – toate etniile). Cu oarece influențe Emir Kusturica / Goran Bregovic, dar nu neapărat. E foarte fresh, diferit de filmele românești (fără nostalgici comuniști, fără activiști, fără chestii legate de politică sau Revoluție).

Radu Băzăvan - autorul poveștii filmului Usturoi
Radu Băzăvan – autorul poveștii filmului Usturoi

Accentul din Ardeal al personajelor face tot farmecul poveștii. Iar actorii, neprofesioniști, sunt atât de autentici încât ai zice că au terminat cel puțin UNATC. Mai ales cele două vedete.

Filmul Usturoi

Povestea e interesantă, actuală, am pus și trailerul mai jos. Doi copii de școală – un țigan și un român – sunt cei mai bun prieteni. În sat la ei sunt două clanuri rivale… Usturoi și Ceapă. Și exact ca în Romeo și Julieta fisu lui Ceapă e îndrăgosit mort de fiica lui Usturoi. Ăștia din clanul Usturoi sunt bogați, au afaceri sunt țiganii îmbogățiți. Ceapă e amărât, sărac, singura avere a familiei fiind o salbă de galbeni.

Copiii pun la cale un plan – să facă rost de bani pentru ca Usturoi să-i bage în seamă și pe cei din clanul Ceapă și să se facă nunta. Cum să facă bani? Păi simplu, să se ducă la Hollywood să se facă actori. Actorii sunt plini de bani, toată ziua dau autografe… simplu. Doar că metropola cea mai apropiată era Cluj, așa că, pentru început, merg acolo.

Folosesc mijloacele de transport “clasice”: o căruță, un tractor, o Dacie 1300 alături de un țap besmetic, merg cu trenul. Ajung pînă la urmă la Cluj, în marea metropolă, iar dintr-una într-alta ajung la Hollywood. Mai exact la un Hollywood Multiplex, unde angajații cheamă Poliția și ajung înapoi acasă cu mașina poliției. Dar nu degeaba.

Unul din polițiști face însă o dezvăluire senzațională, pe care vă las să o descoperiți în cinematograf. Ei bine, situația se rezolvă, a lui Ceapă se poate căsătoi cu a lui Usturoi, toată lumea e fericită. Happy End. Sau nu?

Trailer