Asus Republic of Gamers G750JZ este unul din cele mai bune laptopuri de gaming produse disponibile la ora actuală, face parte dintr-o serie de produse rafinate de-a lungul timpului. Pentru mine este unul din gadgeturile pe care le am pe wishlist de ceva vreme – l-am văzut prima dată în 2011, apoi am testat o versiune îmbunătățită în 2012. Am descoperit de data asta un model actualizat complet, mai performant ca niciodată, care merită toată atenția dacă vă doriți un laptop puternic, dar care și arată bine. Pentru gameri este prima alegere, dar sunt convins că este un laptop la fel de bun pentru birou, pentru multimedia și orice altă activitate care necesită putere de calcul.
* Acest articol este înscris într-un concurs în care puteți vota și voi și intrați în cursa pentru premii!
Click pe poză pentru detalii:

Asus RoG G750 - razboi

Pro și contra Asus G750

Mi-a plăcut foarte mult:

– design-ul și realizarea exterioară a laptopului;
– dotările hardware dedicate gamerilor;
– tehnologiile Asus dedicate gamerilor;
– tehnologia de sunet ;
– laptopul nu mai este atât de greu (4 kilograme);
– serviciile cloud oferite bonus;
– rucsacul RoG dedicat acestui model;
– alte accesorii speciale RoG compatibile;

Rămâne de discutat:

– nu este tocmai ușor, subțire și finuț, e un laptop de gaming adevărat;
– nu este un laptop accesibil, prețul curent este 10.500 lei (eMag).

Asus RoG G750JZ
Asus RoG G750JZ

 

Experiența în utilizare

Asus G750JZ este genul de gadget pe care l-ai cumpărat și apoi nu te mai desparți de el. Dacă și tu te-ai săturat să tot aștepți după laptopul actual – să pornească Windows, să pornească aplicațiile, să meargă jocurile – atunci e timpul pentru un produs din seria Republic of Gamers. Este un laptop gândit și realizat pentru gamerii profesioniști și știm cu toții că ei nu își pot permite să piardă nicio secundă.

Mie personal îmi place și cum arată. Știu, este inspirat de bombardierul invizibil B-2, dar și de mașinile de curse. Are ceva din design-ul de top al acestor mașinării extreme. Procesorul de top, memoria RAM extinsă, stocarea pe un SSD de mare capacitate, placa video cu 4GB, toate aceste elemente fac ca acest model de laptop să funcționeze impecabil. Vine cu Windows 8.1 Pro pe 64 de biți, nu există nimic mai rapid de-atât.

Am testat și laptopuri mai scumpe, dar niciunul atât de rapid. Seria G de la Asus are cele mai bune scoruri în testele de performanță, iar puterea de calcul poate fi comparată doar cu desktop-urile. Dar fiind laptop este mai ușor de luat la drum și bateria te ține câteva ore – așa că poți accesa jocul favorit și de pe drum. Știu că gamerii preferă în general desktop-urile și mai ales pe cele făcute “după rețeta proprie”, dar fac pariu că multe nu au puterea acestui laptop. Ca să nu mai vorbim și de alte aspecte practice.

Asus ROG G750JZ - lateral
Asus ROG G750JZ – lateral

 

Dotări hardware și performanțe

Laptopul are mai multe componente de top – peste majoritatea produselor competitoare – fiind construit clar cu focus pe performanță fără compromisuri. Procesorul modelului testat era Intel Core i7-4700HQ (modelul de la eMAG are alt procesor). Al meu avea un quad-core (8 threads) care rulează la 2,4GHz, dar tehnologia Turbo Boost permite atingerea a 3,4GHz fără nicio modificare din partea utilizatorului. Este un procesor din top 3 ca putere la ora actuală în zona de laptopuri, poate că nu este cel mai puternic, dar probabil că versiunea Core i7 Extreme Edition ar fi cântărit serios la prețul final (costă triplu față de i7-4700HQ, mai mult ca sigur se poate comanda opțional).

Procesorul i7-4700HQ are primul loc în CPU Mark, nu i se poate reproșa nimic. Ca preț este mai accesibil decât versiunea Extreme, dar un pic mai scump decât modelul Intel Core i7-3630QM, apropiat ca performanță. Este un procesor pe 22 de nanometri, are 6MB Smart Cache și încorporează Intel HD Graphics 4600.

Benchmark realizat în iulie 2014
Benchmark realizat în iulie 2014

Via Passmark.

Cei 32GB de RAM sunt arhi-suficienți, ai loc să rulezi și alte aplicații în paralel. Sunt 4 sloturi cu 8GB de RAM. Stocarea se face pe trei unități, două SSD-uri de 128GB – ca să ai loc pentru OS și jocurile favorite – precum și un HDD de 1TB (7200 rpm) pentru fișiere grafice, multimedia și altele. Aș detalia un pic și placa video: nVidia GeForce GTX 880M. Sistemul testat avea placa de 4GB, dar există o ediție 880M cu 8GB pentru performanțe extreme. Performanța plăcii video este susținută și de restul sistemului: G750JZ bate în testele de performanță sistemele care au placa Nvidia cu 8GB de VRAM:

Benchmark 3DMark cu laptopuri de gaming
Benchmark 3DMark cu laptopuri de gaming

Via laptopmag.

Cam atât despre partea de hardware, aș mai menționa câteva elemente: display-ul de 17,3 inch este Full HD, mat, nu lucește, iar sistemul de răcire este chiar foarte bine realizat. Multe dintre laptopuri, chiar și cele consumer, se încing în testele de performanță. G750JZ era rece și după ce a rulat 3DMark. Tehnologia Intel Thunderbolt permite transferul rapid de date, iar chipul Killer Wireless-N 1202 asigură că în orice moment ești conectat la cea mai bună rețea WiFi. Are și unitate optică integrată, Blu Ray. Tastatura luminată este un bonus binevenit, are porturi USB 3.0, LAN, HDMI, VGA – nu duce lipsă de nimic. Are Bluetooth 4.0, mini DisplayPort, WiDi pentru conectarea la un monitor sau televizor compatibil. Touchpad-ul este și el optimizat, de exemplu recunoaște gesturi (zoom, derulare și altele).

Sunt și tehnologii dezvoltate de Asus. Pe partea de sunet au multe inovații precum AudioWizard, Sonicmaster sau MaxxAudio, iar pentru performanță crescută prin overclocking fără bătăi de cap, Asus TurboMaster. Trinity Display permite redarea de informații în paralel pe trei ecrane, pentru jocurile video avansate. Laptopul vine de asemenea cu serviciile de cloud Asus, cu 32GB pentru proprietarii G750.

 

Concluzii

Asus RoG G750JZ este unul dintre cele mai puternice sisteme mobile la ora actuală – gândit și realizat pentru gamerii profesioniști care nu pot pierde nicio secundă – dar poate fi folosit și la alte aplicații intensive. Performant și stabil, nu se încinge și este relativ la îndemână pentru a fi luat pe drum. Are și un frate mai mic, Asus G550 (cu ecran de 15 inch). Merită luat fie și numai pentru design … dar cu siguranță face banii dacă ai nevoie neapărat de un sistem performant. Cum spuneam, nu e ieftin: 10.500 lei.

 

Galerie foto

 

Video – benchmark



P.S. Citește și articolul lui Radu pe nwradu.ro și votează-mă pe mine ;-).  Participând pînă pe 24 august la vot poți câștiga o tabletă Asus!

10601044_922675901080935_1834825044_n