Blackberry 10 a fost lansat oficial azi împreună cu telefoanele smartphone Blackberry Z10 și X10. Practic este ultima șansă de relansare pentru canadienii de la Research in Motion (RIM), care produc terminalele Blackberry. Actualizez live urmărind online evenimentul din New York. Găsiți transmisia video live aici, iar pe unele bloguri, ca de obicei, text live în engleză (Engadget,  Cnet). Dacă nu vă merg sau vă plictisiți, putem să bârfim și aici 🙂
Update: am scris primul review cu Blackberry Z10

Blackberry 10
Blackberry 10

Pînă să înceapă practic evenimentul, la ora 17-00 în România, vă reamintesc că deja majoritatea detaliilor sunt cunoscute. V-am scris despre Blackberry 10 și despre Blackberry Z10, iar ieri am dezbătut posibilitatea ca RIM să aibă succes – pro și contra BB10… Păi și atunci, ce mai vedem azi? Păi astăzi urmărim live evenimentul de lansare, aflăm oficial despre platforma software și noile telefoane Blackberry, detalii tehnice și aplicații speciale, funcții Blackberry și tehnologii unice, precum și detalii despre preț și disponibilitatea în România. Dacă se confirmă informațiile de azi,  Blackberry 10 va fi în România mai repede decât ne așteptăm noi.

Blackberry 10 live

A început oficial evenimentul, sunt prezentate părerile unor parteneri care au testat Blackberry 10. Toți laudă entuziast noua platformă, noile gesturi, noul multi-tasking, noua cameră foto și așa mai departe. Cea mai bună tastatură, cel mai rapid browser. Cea mai tare platformă ever. Dezvoltatorii RIM sunt și ei impresionați pozitiv, iar la nivel de software spun că este un produs foarte bun. Au și declarații de la fani, de la consumatori care au format comunități ale fanilor Blackberry. Kevin de la Crackberry.com a promist că nu se tunde pînă nu e gata Blackberry 10.

Thorsten Heins - CEO RIM
Thorsten Heins – CEO RIM

Thorsten Heins, CEO RIM, urcă pe scenă. Povestește cum a fost ultimul an, cum au muncit ei ca noua platformă și noile produse să nu dezamăgească. Mulțumește angajaților RIM pentru eforturile depuse. Rară chestie într-o corporație 🙂 Au făcut Blackberry pentru cei conectați la rețelele sociale și pentru cei care vor să facă mai multe cu un smartphone, zice el.

Promisiunea Blackberry: să ai o experiență mai bună, peste așteptări. Heins spune că Blackberry are parteneriate cu sute de operatori și că vor avea prezență în sute de țări.

Blackberry 10 a fost construit cu “sinceritate brutală”, spune el. Dar focusul este pe creșterea viitoare, un nou început. Prima surpriză: Research in Motion își schimbă numele companiei în Blackberry. “one brand – one promise”, e noul slogan.

Blackberry 10 – tot conținutul este la un click distanță, totul este interconectat, zice el.

Heins - Blackberry Z10 si Q10 - Blackberry 10
Heins – Blackberry Z10 si Q10 – Blackberry 10

Blackberry Z10 și Q10

A doua surpriză – cel cu tastatură se cheamă Blackberry Q10, nu X10 cum se anunțase. Este modelul cu tastatură Qwerty – Blackberry are încă mulți fani care vor tastatură Qwerty.
Cel de-al doilea este Blackberry Z10, cu detaliile confirmate deja. Aș testa oricând Z10 – arată bine, se mișcă bine, revin cu detalii hardware. Cel cu tastatură nu mă mai încântă. Să vedem dacă ajung la Vodafone sau nu.

Oficialii companiei prezintă acum detalii despre Blackberry Hub. Vivek Bhardwaj, head of Software, este pe scenă și prezintă aplicațiile. Au prezentat detalii privind tastatura Qwerty, trecerea de la o aplicație la alta, detalii privind gesturile pe taste. Vorbesc mult, fără să mai dea noutăți importante.

Facebook, Twitter și Linkedin sunt integrate în Blackberry 10 direct în platformă – unified user experience. Blackberry Messenger suportă video-call pentru conferințe și discuții cu cei dragi, online.
Blackberry 10 BBM include și screen sharing full pentru cei care colaborează de la distanță… Interesant.

Camera foto are și ea o serie de funcții interesante, de exemplu a făcut o serie de poze cu fața în mișcare, iar apoi poți alege cea mai bună poziție pentru o fotografie perfectă. De asemenea, au lansat o soluție de editare video care amintește de filtrele Instagram, dar pentru video. S-o potrivi cu Vine.

Ambele telefoane sunt 4G / LTE.

Blackberry va oferi video și muzică online pentru utilizatorii terminalelor împreunp cu opt parteneri media importanți. De asemenea, pe Blackberry World poți instala mai multe aplicații simultan și nu ai nevoie de vreun restart pentru a instala o aplicație.

Blackberry Z10

Blackberry Z10 are display de 4,2 inch, cu rezoluție 1280×768 pixeli, dar cu un design industrial, bun, deși amintește de alte terminale. Densitatea este 356 dpi. Revin cu detalii pe măsură ce le confirmă. are un procesor dual-core Qualcomm Snapdragon la 1,5 Ghz, 2GB de RAM pentru multi-tasking. Camera foto are senzor de 8 megapixeli.

Primul review cu Blackberry Z10 este pe Mashable.

Blackberry Q10

Blackberry Q10 are tastatură completă și display de 3,1 inch. Ecranul este touchscreen și are formatul pătrat, cu densitate 330ppi.

Terminalele mobile se lansează săptămâna viitoare în Canada și UK. Din martie în alte piețe 🙁