Blackberry 10 – noul OS pe care se pariasză relansarea companiei – va fi prezentat oficial de canadienii de la Research in Motion (RIM) pe 30 ianuarie. Oficialii companiei au confirmat că există două modele smartphone cu noul OS. Pentru 2013 sunt pregătite șase modele de terminale, atât premium, cât și telefoane ieftine. Blackberry 10 este așteptat de fanii companiei, dar există și informații că nu va fi chiar atât de spectaculos pe cât se așteaptă ei.

blackberry10

Blackberry a dominat piața nord-americană și a cucerit Europa aproximativ acum 7-8, datorită tastaturii Qwerty și a serviciilor de mesagerie online integrate. Ceilalți competitori au evitat să scoată modele similare, pînă era prea târziu. Blackberry a început să aibă probleme odată cu revoluția touchscreen adusă de Apple. Research in Motion a adus, destul de târziu, câteva modele cu touchscreen, dar nu au mai reușit să impresioneze, au pierdut constant teren. Apoi a venit rândul Android să cucerească piața. RIM a promis mai demult că Blackberry 10 va fi compatibil cu unele aplicații Android, dar cam atât. Nu știm dacă promisiunea va fi ținută.

Totuși, Blackberry au fani destui, iar un smartphone bine realizat ar putea avea vânzări. De altfel fanii companiei canadiene au avut de așteptat foarte mult pînă a fost gata noua platformă și probabil vor mai aștepta după lansarea oficială din 30 ianuarie pînă ajung device-urile în magazine. RIM se bucură de sprijinul operatorilor telecom din toată lumea, așa că probabil vom vedea lansări oficiale ale produselor. Eu am să vă scriu, ca de obicei, pe 30 ianuarie, despre lansare.

ads

Cele două modele anunțate pentru 30 ianuarie sunt Blackberry Z10, cu ecran tactil și toate dotările unui smartphone puternic, dar și modelul Blackberry X10 cu tastatură Qwerty.

RIM a mai spus azi că lansarea Blackberry 10 va fi însoțită de prezentarea unor aplicații de top, care acoperă majoritatea nevoilor utilizatorilor.