Gigantul britanic ARM amenință industria globală a smartphone-urilor, intrând într-o dispută cu principalul producător de cipuri, Qualcomm. ARM poate anula licența de proiectare a cipurilor Snapdragon, ca parte a unei dispute care datează din 2022, relatează Bloomberg. Deocamdată ARM a refuzat să comenteze zvonurile, iar Qualcomm a acuzat firma că încearcă să facă presiuni pentru a obține avantaje.
Arhitectura cipurilor Arm se află în centrul industriei globale de smartphone-uri de mai multe miliarde de dolari: toate procesoarele sunt bazate pe tehnologia proprietară a companiei.
Ce spune Bloomberg
Cei de la Bloomberg cred că Arm chiar anulează licența care i-a permis partenerului Qualcomm să folosească proprietatea intelectuală pentru a proiecta cipuri. Ei vorbesc despre o scrisoare oficială în care amenință cu retragerea licenței.
Arm a dat Qualcomm un preaviz de 60 de zile cu privire la anularea așa-numitului acord de licență de arhitectură, potrivit documentului văzut de Bloomberg. Confruntarea amenință să tulbure piețele smartphone-urilor și computerelor personale, precum și să perturbe piețele financiare și operațiunile a două dintre cele mai influente companii din industria semiconductoarelor.
Qualcomm vinde sute de milioane de procesoare anual. Tehnologia este folosită în majoritatea smartphone-urilor Android. Dacă anularea va intra în vigoare, compania ar putea fi nevoită fie să întrerupă producția Snapdragon, fie să se confrunte cu pretenții în instanță pentru daune masive.
Disputa este de durată
Bătălia juridică dintre Qualcomm și Arm este de peste trei ani. În 2021, Qualcomm a achiziționat un startup numit Nuvia, ai cărui ingineri fuseseră implicați în crearea Apple Silicon și a cărui întreagă existență, de la început până la sfârșit, a fost controversată. Apple l-a dat în judecată pe fondatorul Nuvia, Gerard Williams III, pentru acuzații că a preluat angajați care cunoșteau proiectele.
Williams a fost cheia pentru crearea Apple Silicon și, în timp ce compania s-a concentrat pe procesoarele de server, Nuvia a atras atenția Qualcomm care vroia să se extindă pe desktop-uri, adăugând caracteristici personalizate chipset-ului Arm, cum ar fi motoarele neuronale, care s-au dovedit esențiale.
O mare problemă a apărut astfel: Arm spune că portofoliul Nuvia este netransferabil, iar acordul inițial al Qualcomm cu ARM nu permite gigantului de cipuri mobile să modifice SoC-urile cu această tehnologie.
ARM zice că urmărește protejarea ecosistemului Arm și a partenerilor care se bazează pe IP-ul companiei și pe modelele Arm și, prin urmare, punerea în aplicare a obligației contractuale a Qualcomm de a distruge și de a opri utilizarea modelelor Nuvia.
Qualcomm nu pare să aibă o opinie fermă. Au cumpărat Nuvia și au vândut deja procesoare către parteneri. Compania avusese negocieri cu Arm înainte, dar licențele sale au fost retrase în 2023 după ce negocierile eșuaseră.
Nu e clar ce se va întâmpla în continuare. Dar sigur, nu va fi ceva plăcut. Probabil vor plăti, iar cipurile se vor scumpi iar.