Am testat Acer Aspire 5 A514-52, un laptop ultra-portabil, accesibil, dotat cu tehnologii noi, perfect pentru luat la drum. O versiune mai bine dotată decât cea testată costa vreo 2.000 de lei. Modelul care a ajuns la review avea un SSD de 120GB. Este genul de laptop perfect pentru tineri și cei care au nevoie de o soluție portabilă pentru drum fără pretenții.

Pro și contra

Avantaje:

  • foarte ușor și portabil, dar fără compromisuri;
  • este compact și realizat solid;
  • oferă acces la tehnologii noi;
  • are un preț foarte bun;
  • autonomia este mare;

Dezavantaje:

  • puterea de procesare este de nivel mediu;
  • găsiți uneori sisteme mai puternice la ofertă;

Detalii tehnice

Ecran: 14 inch Full HD
Procesor: Intel Core i3-8145U
GPU: UHD Graphics 620
Memorie: 4 GB RAM
Stocare: 120 GB
Dimensiuni: 381 x 263 x 21 mm
Greutate: 2 Kg
Baterie: 45W
OS: Windows 10 Home
Tehnologii: Bluetooth v 5.0, USB Type-C, LAN
Preț: 2000 lei

Review Aspire 5 A514-52

Am tot prezentat tot anul laptopuri de tip „rachetă”, însă nu am prea avut la teste dispozitive normale, pentru utilizatorul obișnuit. Acer Aspire 5 A514-52 este un astfel de laptop, compact și portabil, dar cu care poți face cam orice, de la browsing și email, Facebook și Instagram, pînă la diverse jocuri online și aplicații de tip Office. Este soluția perfectă pentru tineri atunci când călătoresc, sau pe post de dispoztiv pentru la școală, este portabil și capabil, dar fără să fie prea greu pentru spatele lor.

Laptopul, fiind un sistem buget, nu are peformanțe de gaming, este perfect de utilizat pentru Office și online, ca orice sistem portabil de bază. Sigur că puteți accesa orice aplicație pe el, dar cele mai avansate nu vor merge tocmai bine și veți aștepta după ele să procesese. Ecranul este de 14 inch, Full HD, pare să aibe dimensiunile unui laptop de 13 inch, deci mi se pare foarte bine din punct de vedere al realizării. Este compact și solid, cu un design clasic. Procesorul este Intel Core i3-8145U, cu nucleele la 2.1 GHz, are poate atinge 3.9 GHz atunci când are de rezolvat probleme mai intensive. Este însă un procesor dual-core, deci nu vă puteți aștepta la performanțe maxime.

Sistemul are doar 4GB de RAM, iar stocarea este pe un SSD de 128 GB, desigur puteți adăuga mai multe pentru a avea o experiență decentă. Modelul testat nu avea placă grafică dedicată, doar UHD Graphics 620, dar am văzut că se găsesc și variante cu Nvidia. În rest laptopul are toate dotările unul model obișnuit, vine cu Bluetooth 5.0, cu WiFi ac, mufe USB și Type-C, mufă de LAN pentru rețea, audio, cititor de carduri de memorie și HDMI.

Tastatura este ok, construită pentru portabilitate, deci butoanele sunt mai mici și au o cursă mai scurtă, sunt bine definite și nu sunt greu de utilizat. Are și touchpad destul de mare pentru momentele în care nu aveți la îndemână un mouse.

Bateria de 45W ține destul de bine, peste 6 ore și 30 de minute în teste, ceea ce înseamnă că puteți lucra destul de bine pe drum. Ceea ce am observat însă de la început este încărcarea relativ grea, cam trei ore durează să atingă 100%. Este și un încărcător relativ mic, care să fie comod de luat la drum și probabil nu are putere mare de încărcare.

Cam asta este situația, nu găsiți ceva mai performant la acest nivel de preț. Cum spuneam, este un laptop pentru tineri, pentru cei mai în vârstă care acum descoperă Internetul, pentru studenți care au de trecut prin cursuri și social media. Cam asta este poziționarea și pentru asta este perfect.

Concluzii

Acer Aspire 5 A514-52 oferă un raport bun calitate / preț, vine cu un design modern de ultrabook, are o construcție solidă și pare destul de ușor și de compact pentru a fi ținut ușor în geantă sau în rucsac. Având însă specificații de buget, Acer Aspire 5 A514-52 este destinat mai mult pentru browsing și social media, fără să vorbim de multimedia sau gaming. Sigur că puteți vedea pe el serialul favorit fără probleme, dar nu vă gândiți la editare video sau la jocuri avansate. Este un laptop buget perfect pentru cei începători, tineri sau bătrâni și cei care călătoresc des și au nevoie de o soluție cât mai mobilă.

Galerie foto