Am testat Adata Elite SE880 500GB, un SSD extern, miniaturizat, dar de mare viteză. A fost creat pentru a accelera jocurile video pe PS5 sau Xbox, dar sunt multe scenarii interesante în care poate fi utilizat. De exemplu ca stocare externă pentru smartphone sau camerele foto/video compatibile. Sau pentru laptop. Evident, este disponibil și la capacități mai mari, eu am testat modelul de bază.

Adata Elite SE880 500GB

Pro și contra Adata Elite SE880

Avantaje:

  • construcție compactă;
  • rezistent la șocuri;
  • viteze mari de transfer;

Dezavantaje:

  • are un preț destul de măricel;

Detalii tehnice Adata Elite SE880

Interfața: USB 3.2 Gen2 x2 Type-C
Viteze: 2.000/2.000 MB/s
Stocare: 500 GB / 1 TB
Dimensiuni: 64.8 x 35 x 12.25 mm
Greutate: 31 g
OS: Windows / Linux / Mac / Android
În pachet: cablul USB-C la USB-C plus cablul USB-A la USB-C
Preț: 460 de lei la data publicării

Găsiți mai multe detalii pe site-ul producătorului.

Dați o notă înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 0 Media: 0]

Impresii după testare

Este clar cel mai mic SSD extern pe care le-am testat. Până acum, recordul era deținut de modelul ăsta. Dar noul model este mai mic. Și de asemenea, pare mai robust, mai rezistent și mai ușor de luat pe drum.

Mi se pare cel mai simplu mod de a extinde capacitatea de stocare a telefonului mobil. Acum modelele Android au cam toate USB Type-C și în caz că le folosiți des la filmare veți descoperi că se ocupă destul de repede spațiul. Mai am și câteva jocuri, mai ocupă și alte aplicații. Iar cardurile microSD sunt tot mai des excluse din noile modele flagship. Astfel că un SSD extern este perfect. La anul le vom putea probabil conecta și la viitorul iPhone cu mufă de USB Type-C. Dar mai avem de așteptat.

SSD-ul este gândit pentru accelerarea jocurilor video pe PS5 sau Xbox. Situația pe PlayStation este așa: jocurile de PS4 se pot juca mult mai rapid pe PS5 dacă sunt puse pe un SSD extern rapid. Pentru jocurile native PS5 nu simțiți o mare diferență de viteză. Dar este util atunci când trebuie să eliberați spațiu pe SSD-ul intern. Mutați jocurile pe acest SSD extern și atunci când vreți să le jucați iar, trebuie doar copiate rapid înapoi, nu mai pierdeți timp cu descărcarea lor.

Adata SE880 folosește memorie TLC NAND și are o interfață SuperSpeed 20Gbps, alias o unitate USB 3.2 Gen 2×2. Aceasta înseamnă că este capabil de transferuri de aproximativ 2 GBps atunci când este atașat la portul corespunzător de 20 Gbps. Porturile 3.2 2×2 nu sunt obișnuite, dar USB4/Thunderbolt acceptă și 20 Gbps dacă se întâmplă să aveți unul. Aceasta ar trebui să fie o veste binevenită pentru utilizatorii Apple silicon (care au porturi T4/USB4), deoarece pot obține performanțe asemănătoare Thunderbolt la un preț semnificativ mai mic.

Adata garantează Elite SE880 timp de cinci ani sau 300 de terabytes în scris (TBW) per 500 GB de capacitate. Acesta nu este o evaluare uimitoare TBW, dar puțini utilizatori vor scrie vreodată atât de multe date. Dacă vă așteptați, fie va trebui să cheltuiți mai mult pentru o altă mașină, fie să vă riscați.

Chiar dacă testele mele nu au atins viteza maximă, este probabil din cauza cablului sau a mufei USB de pe laptop – trebuie USB-C 3.2 (Gen 2×2) pentru viteze maxime. În condițiile ideale sigur atinge vitezele promise. Desigur, 500 de GB este o capacitate destul de mică pentru pasionații de jocuri video. Dar tot puteți stoca fișierele unor jocuri eliberând din spațiul de pe discul principal. Adică și de 500 de GB este util când ai nevoie de de spațiu. În cazul Xbox, poți rula jocurile direct de pe SSD-ul extern, fără alte bătăi de cap.

Concluzii

ADATA Elite SE880 oferă performanță USB-C 3.2 (Gen 2×2) de 20 Gbps și, de asemenea funcționează cu alte standarde USB-C la viteze mai mici. Unitatea în sine este foarte mică și ușoară pentru a fi transportată cu ușurință. Atâta timp cât nu aveți nevoie de certificări suplimentare de durabilitate sau de criptare încorporată, ar trebui să fie o alegere bună, mai ales pentru cei cu standardul USB-C adecvat. Este disponibil în variante de 500GB și 1TB, nu chiar ieftin, dar nici foarte scump.

Galerie foto