Am văzut la IFA și noile modele de top de la TCL, respectiv Alcatel Idol 5 și modelul mai bine dotat Idol 5S. Compania chineză continuă să producă telefoane Alcatel ieftine și bine dotate. Însă observi de prima dată că este un telefon chinezesc și că nu are nimic din istoria Alcatel. Totuși, nu pot să spun că e rău, este un model ok.

Alcatel Idol 5

Compania franceză făcea telefoane mobile și când am trecut prima oară pe Dialog (Orange) aveam un model de Alcatel One Touch. Apoi au cedat brandul către TCL, iar chinezii au făcut terminale smartphone cu Android, s-au dovedit mult mai deștepți decât multe companii occidentale. Le-a mers bine cu brandul și au păstrat relația cu operatorii telecom, cu retailerii, așa că s-au vândut ok. Apoi TCL a preluat Blackberry, apoi a cumpărat Palm și tot așa. În curând o să vândă o mulțime de branduri cunoscute.

Alcatel Idol 5 este un smartphone accesibil, de un nivel mediu, probabil va avea un preț de 250 de euro sau poate chiar mai jos. Cei de la stand nu știau la ce preț vine în magazine. Are un ecran de 5.2 inch Full HD (LTPS IPS LCD), un procesor mediocru de la Mediatek, respectiv Mediatek MT6753, quad-core la 1.3 GHz, accelerator grafic Mali-T720MP3, din fericire are 3GB de RAM și 16GB de stocare, cu un slot de card care suportă orice pînă la 256GB. Terminalul are o bateri integrată de 2800 mAh, iar platforma este Android 7.1.

Nu arată rău, aș spune că este un smartphone normal, fără să iasă cu ceva în evidență. Are o husă transparentă care aparent vine în cutie.

Alcatel Idol 5S

Modelul mai avansat este Idol 5S, care are dotări relativ similare, doar că vine cu procesorul Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625, care este octa-core și atinge 2.0 GHz. Camera foto de pe spate are un senzor de 12 megapixeli și cea frontală este de 8 megapixeli. Nu prea sunt mari diferențe vizuale între cele două. Idol 5S are însă bateria de 2.650 mah, un pic mai mică, ceea ce sigur va genera probleme de autonomie – procesorul consumă mai mult.

Nu am mai găsit la standul Alcatel modele din seria Pop, se pare că anul ăsta au renunțat la ea. Problema pe care o are Alcatel este că unii competitori chinezi aduc la acest nivel de preț telefoane care sunt mai performante. Au procesoare mai puternice, se mișcă mai bine. La 1.000 de lei este bătaia cea mare, acolo se vând probabil cele mai multe unități.