Am văzut la invitația National Geographic sezonul trei din Ilegal cu Mariana van Zeller (Trafficked with Mariana van Zeller). Emisiunea revine diseară (23 februarie) de la ora 22:00 în premieră la televizor. Dacă nu știți emisiunea, vă citez din prezentare: Jurnalista Mariana van Zeller, câștigătoare a premiilor Peabody și duPont, dezvăluie cum acționează cele mai periculoase piețe negre de pe planetă. Ei bine, a fost în România.

Primul episod cu care va deschide noul sezon chiar în seara asta. Este episodul care a fost filmat și în România. Este intitulat Pirați cibernetici (Cyber Pirates). În acest episod Mariana are misiunea de a înțelege modul în care datele personale și financiare sunt furate și vândute de o rețea întunecată de hackeri și hoți. Vorbește cu skimmeri, dar și cu alte tipuri de pirați ai Internetului.

De-a lungul anilor, Mariana și-a făcut o misiune de viață din explorarea mecanismelor interne ale celor mai periculoase și ilegitime piețe ale lumii interlope globale. În fiecare episod din cel de-al treilea sezon se va infiltra într-o rețea de trafic diferită pentru a investiga motivele din spatele traficului de organe, a piraților cibernetici, bandelor criminale, cluburilor de luptă sau contrabandei de petrol. Jurnalista se întâlnește atât cu traficanții, cât și cu victimele, pentru a înțelege mai bine mecanismele interne ale economiei subterane globale de trilioane de dolari.

Seria documentară va fi difuzată în fiecare joi, de la 22:00. Noul sezon momentan va fi difuzat doar pe TV. Primele două sezoane le găsiți deja pe DisneyPlus. Oricum, am de recuperat și eu. Recunosc că nu urmăream emisiunea, dar acum m-a prins.

Căutând să aflu mai multe despre ziaristă, am găsit și acest interviu al Urban.ro. “Am intervievat câțiva hackeri din România. A fost foarte fascinant, nu știam că România este un astfel de Centru pentru hacking în întreaga lume”, spune ea.

Mariana călătorește în sezonul trei chiar și în Ucraina, unde războiul cu Rusia a bulversat industria maternității de substituție; se implică într-un cerc de escroci de criptomonede, chiar în pragul prăbușirii industriei; și expune modul în care armele fantomă tipărite 3D ajung în mâini periculoase. Beneficiind de accesul în interior, marcă înregistrată a seriei de la National Geographic, investigațiile o poartă pe Mariana mii de kilometri pe tot globul, din Nigeria până în Thailanda, aducând-o în cele din urmă mai aproape ca niciodată de casă.

Mariana van Zeller are 46 de ani, este de origine portugheză dar locuiește acum în America unde a ajuns în 2001 pentru o bursă la Columbia în jurnalism. Este câștigătoare a nenumărate premii pentru reportajele ei din zone și cu oameni extrem de periculoși și este corespondent National Geographic.