Una din cele mai puternice și competitive industrii la nivel global, cea a produselor de securitate IT, este dominată de un producător autohton. Conform evaluărilor independente, cel mai bun antivirus la nivel global în 2012 nu este nici cel produs de americani, nici cel german, nici cel rusesc. Cel mai bun produs de securitate este cel făcut de români.

Bitdefender Antivirus, care a surprins piața globală prin creșterea constantă ca vânzări și număr de utilizatori la nivel global, câștigă de la an la an tot mai multe premii. De data asta premiul a fost obținut de la AV-Comparatives, de fapt, au luat în calcul TOATE testele efectuate în 2012 când au dat acest rezultat final.

Bitdefender AV-Comparatives produt of the year

AV-Comparatives este o organizație non-profit din Austria, iar testele sunt realizate în aceleași condiții, pe computere similare, cu aceleași aplicații malware sau coduri de viruși. Produsele antivirus sunt instalate cu setările default, așa cum o fac 90% dintre utilizatori. Dar există și teste în care produsele de securitate sunt setate la maximum, cum ar face-o orice utilizator avansat. Sunt testate fișiere curate pentru a vedea dacă generează și răspunsuri false (false-positive). Toate rezultatele testelor, erorile și bug-urile descoperite sunt trimise producătorului pentru a fi corectate. Utilizatorii pot urmări pe site-ul AV-Comparatives toate aceste teste, sunt publicate rezultatele integral.

Bitdefender primește pentru prima oară distincția ’’Produsul anului’’. Șeful AV-Comparatives, Andreas Clementi, spune că a apreciat la Bitdefender „mix-ul puternic între detecția bazată pe semnături și cea bazată pe comportament”. De fapt, ameninţările informatice ale acestui moment sunt tocmai cele neașteptate, care pot fi intuite doar analizând comportamentul aplicațiilor și activitatea lor ascunsă pe PC. Era virușilor recunoscuți după semnătură a trecut.

Șeful laboratoarelor Bitdefender,Viorel Canja, spune că experiența acumulată în ultimii ani și focusul acordat unui răspuns rapid la ameninţările momentului au dat rezultate. Antivirusul clasic nu mai ține pasul cu evoluția rapidă a ameninţărilor, dar automatizare unor procese și specialiștii din laborator pot identifica rapid și pot răspunde la noile ameninţări.

Bitdefender a obținut un punctaj maxim în opt din cele nouă runde de testare care au evaluat, printre altele, performanța în eliminarea soft-ului periculos, detecția atacurilor de tip phishing și performanța în condiții similare celor reale.

Compania autohtonă se luptă cu virușii de peste 15 ani. Grupul Softwin, al omului de afaceri Florin Talpeș, a pus la punct divizia antivirus în 1996, sub numele AVX – Antivirus Expert. Din 2001, produsul devine Bitdefender, printr-un proces de rebranding. Din 2004 iau premii în testările independente realizate de diverse laboratoare specializate. Din 2007 au soluții pentru terminale mobile.

În 2007, Bitdefender a primit o investiție de 7 milioane de dolari la o evaluare de 100 de milioane de dolari. Cred sincer că au șanse să cucerească o piață globală estimată la multe miliarde de dolari.

Mai multe detalii despre distincția acordată Bitdefender găsiți în raportul oficial AV-Comparatives (PDF).