Cea mai neobișnuită tehnologie pe care am văzut-o la IFA Berlin anul ăsta e holograma, un soi de proiecție 3D în spațiu. Mi-am amintit de asta pentru că BBC tocmai a lansat un proiect pilot fix cu tehnologia asta. Iar tehnologia este rafinată și vom vedea tot mai multe aplicații, precum acest televizor invizibil.

0004

Firma asta, CHiQ Changhong, avea la stand televizoare 8K, ecrane curbate de toate felurile, ecrane 3D fără ochelari, au chiar și un smartphone 3D și televizoare cu laser, ce să zic, mult peste ceea ce vezi la orice brand mare.

Faptul că BBC au preluat deja tehnologia – dacă vă uitați la poze, este identică – mie îmi spune un singur lucru. Că acesta este următorul hype video. Vom vedea tot mai multe soluții cu holograme, de fapt proiecții realizate din diverse unghiuri pentru a crea acea senzație de spațialitate, de 3D, că eși în mijlocul acțiunii. Și cine n-ar vrea să vadă așa filmele favorite sau jocurile video favorite? Dar din păcate calitatea este în realitate detul de slabă.

0006

Practic, proiecția se face într-o piramidă, iar fasciculele vin de undeva de sus – cel puțin așa părea, nu am găsit pe cineva să explice cum funcționează. Imaginile se formează undeva în mijloc, iar senzația este aia, că te uiți la planurile Death Star … La fel ca VR se va spune că are aplicații în educație, are aplicații în business și așa mai departe.

Televizorul invizibil

O aplicație relativ diferită, dar mie mi se pare aceeași tehnologie. Este un “televizor invizibil”, de fapt un geam, când este închis este geam de vitrină, când dai drumul, arată ca un TV. Cred că tot pornind de la proiecție. Ei nu dau foarte multe detalii, doar că este pe tehnologie OLED. Arată interesant, dar probabil va fi destul de scump la lansarea comercială.