Am urmărit azi și lansările Asus la CES 2021. Mai exact am văzut primul laptop de gaming convertibil Flow X13 dotat cu placă grafică externă XG Mobile. Am văzut super-laptopul Zephyrus Duo 15 SE și familia de dispozitive Strix G. Au prezentat de asemenea și accesorii precum tastaturi noi, căști, monitoare de gaming și altele.

Lansările Asus la CES 2021

Au prezentat și laptopurile Zephyrus G14 și G15, create pentru portabilitate și putere. De la ele a fost inspirate ROG Flow X13 de mai jos.

Asus ROG Flow X13

Laptopul Flow X13 are un design convertibil cu o balama 360°, care le permite utilizatorilor să apeleze la diferitele moduri pentru sarcini variate. Modul laptop standard este optim pentru gamingul intens și multitasking. Modul tabletă face posibilă glisarea prin conținut sau desenarea și luarea notițelor scrise de mână cu un stilou activ compatibil, cum ar fi ASUS Pen. Ecranul tactil este protejat de Corning Gorilla Glass, care rezistă zgârieturilor ce pot să apară în activitatea de zi cu zi. Balamaua 360° permite, de asemenea, modul stand, care apropie ecranul de utilizator, și modul cort, care minimizează amprenta dispozitivului. Aceste poziții oferă ventilatoarelor un acces mai liber la fluxul de aer, scăzând temperaturile cu până la 8 grade. Carcasa de 13 inch este subțire și ușoară, având o grosime de 15,8 mm și o greutate de 1,3 kg. Un exterior texturat, cu un design asemănător cu cel al undelor, adaugă stil, oferind în același timp rezistentă la amprente și o aderență sigură pentru transportul ușor. Autentificarea integrată printr-o singură atingere permite, de asemenea, ca Flow X13 să fie activat asemeni unui smartphone.

Noul ROG XG Mobile introduce un design fluid, care oferă un nou mod inovator de a aduce performanțele de gaming, de nivel desktop, într-o formă ultraportabilă. Cântărind numai 1 kg și măsurând 155 mm (A) x 208 mm (L) x 29 mm (Î), XG Mobile are 6% din mărimea unui eGPU tipic, în ciuda faptului că dispune de un accelerator grafic GeForce RTX 3080, tactat până la 1810 MHz, la 150 W cu ROG Boost.

Acceleratorul video de vârf este bazat pe noua arhitectură NVIDIA Ampere, care combină nucleele CUDA pentru umbrire programabilă cu nucleele RT de a doua generație pentru trasarea avansată a razelor și nucleele Tensor de generația a treia, care oferă un tranzit mai mare pentru grafica DLSS accelerată de AI. Răcirea eficientă cu ajutorul camerei de vapori menține XG Mobile la temperaturi ideale, în ciuda carcasei sale mici.

Procesoarele care urcă în gamă până la AMD Ryzen 9 5980HS cu 8 nuclee și 16 fire de execuție furnizează performanțele necesare pentru sarcini de lucru solicitante. Procesoarele mobile din seria Ryzen 5000 dispun de o nouă arhitectură Zen 3, susținută de o memorie cache mare de până la 20 MB. Denumirea HS indică cipurile care au o anvelopă de putere de 35W reglată pentru carcase ultrasubțiri, dar care sunt capabile să se scaleze până la 54W atunci când spațiul termic și de putere permite. O ediție specială Flow X13 Supernova va fi disponibilă cu Ryzen 9 5980HS de vârf, care se ridică la 4,8 GHz pe un singur nucleu. Până la 32 GB de memorie oferă multitasking fluid. Flow X13 folosește memorie RAM LPDDR4X-4266, care consumă cu 50% mai puțină energie și generează mai puțină căldură decât memoria DDR4 obișnuită. Memoria LPDDR4X ocupă, de asemenea, o suprafață cu 46% mai mică pe placa de bază, datorită cipurilor mai mici și a traseelor simplificate, lăsând mai mult spațiu pentru un procesor și accelerator video puternic. Un SSD PCIe oferă performanțe ridicate și o capacitate de până la 1 TB, oferindu-le utilizatorilor spațiu de stocare amplu pentru jocuri și portofoliile profesionale.

Flow X13 încorporează un accelerator grafic GeForce GTX 1650 capabil să atingă viteze de până la 1255 MHz la 35W în modul Turbo cu ROG Boost, cu capacitatea de a absorbi încă 5W prin Dynamic Boost, oferind performanțe puternice în cele mai recente jocuri. Opțiunile pentru ecran completează experiența vizuală. Panoul FHD de 120Hz permite un joc mai fluid, aspect remarcat în mod special în jocurile cu ritm rapid, în timp ce afișajul 4K Ultra HD, opțional, oferă o densitate mare de pixeli, potrivită pentru munca artistică. Pe ambele afișaje, Adaptive-Sync sincronizează rata de reîmprospătare a panoului cu rata de refresh a acceleratorului video pentru a reduce latențele, a minimiza tremuratul și a elimina ruperea cadrelor. Ambele opțiuni de ecran sunt calibrate din fabrică pentru a îndeplini standardul de validare PANTONE pentru precizia culorii. De asemenea, au un raport de 16:10 mai înalt, care oferă mai mult spațiu vertical pentru jocuri și fluxuri de lucru creative.

ROG Zephyrus Duo 15 SE

Asus Republic of Gamers (ROG) a prezentat la CES 2021 o ediție specială a laptopului de gaming cu ecran dublu Zephyrus Duo 15 SE. Noul notebook combină un ecran principal actualizat de 15.6 inch cu apreciatul ROG ScreenPad Plus, care oferă control tactil pe un ecran secundar de 14.1 inch, îmbunătățind totul, de la gaming și streaming la creare de conținut și multitasking.

Zephyrus Duo 15 SE încorporează procesoare care urca în gamă până la un procesor mobil AMD Ryzen 9 5900HX de generația următoare și un GPU NVIDIA GeForce RTX 3080. Sistemul său de răcire AAS Plus include ventilatoare reproiectate care ajută la disiparea a până la 165 W de putere de procesare combinată. Un panou premium 4K la 120 Hz afișează imagini fără compromis atât pentru gaming, cât și pentru activități creative, în vreme ce un ecran alternativ la 300 Hz oferă viteze de afișare de clasa esports. Stocarea RAID aproape că dublează fluxul de date procesat prin conectarea SSD-urilor duale direct la CPU.

ROG Zephyrus Duo 15 SE

O gamă mai largă de configurații face ecranul secundar al lui Zephyrus Duo 15 SE accesibil unei audiențe mai mari. Toate modelele încorporează patru boxe cu Dolby Atmos pentru a îmbunătăți redarea audio, un sistem avansat de anulare a zgomotelor pentru a curăța comunicațiile vocale, un slot microSD care simplifică accesarea media, precum și suport pentru încărcare rapidă care sporește mobilitatea în condițiile reale de utilizare. De asemenea, modelele au un corp complet metalic cu o nouă estetică Dot Insight, care îmbină aspectul profesional cu accente mai subtile, lustruite cu laser.

Zephyrus Duo 15 SE duce ecranul principal într-o nouă eră Ultra HD, cu un panou 4K cu rata de refresh de 120 Hz și un timp de răspuns din clasa e-sports, de 3 ms gri-la-gri. Cu o acoperire completă a largului spațiu de culoare Adobe RGB, acest ecran premium opțional echilibrează crearea de conținut de nivel profesional cu un gaming fluid și clar.

ROG Zephyrus Duo 15 SE

Zephyrus Duo 15 SE își susține opțiunile de ecran cu rată de reîmprospătare înaltă cu un GPU pentru laptop care poate merge până la GeForce RTX™ 3080. Grație răcirii avansate și ROG Boost, chipul poate rula la până la 1.645 MHz la 115 W cu ROG Boost și cu alți 15 W disponibili de la Dynamic Boost – o gamă de putere mai mare decât cea pe care o pot avea laptopurile similar de subțiri.

SSD-urile duale NVM Express PCIe x4 SSD rulează în RAID 0 pentru a oferi până la 2 TB de stocare pentru o bibliotecă masivă de jocuri și un portofoliu profesional. CPU-ul Ryzen permite ambelor drive-uri să se conecteze direct la procesor fără să partajeze lățimea de bandă, permițând rate de transfer excepționale, de până la 7000 MB/s.

Cu până la 32 GB de memorie combinată integrată și SO-DIMM, ai la dispoziție mult RAM DDR4-3200 pentru multitasking pe mai multe ecrane. Utilizatorii au libertatea de a emite stream-uri de înaltă calitate în vreme ce folosesc software pentru chat, pot lucra pe proiecte și seturi de date mari și pot deschide fără întârziere oricâte tab-uri de browser au nevoie.

Familia de laptopuri Strix G

Familia de laptopuri Strix G

ASUS Republic of Gamers (ROG) a anunțat azi modelele Strix SCAR 15 și Strix SCAR 17, laptopuri de gaming premium proiectate de la temelie pentru a oferi jucătorilor de esports o experiență fără compromisuri în turneele competitive. Cele două modele implementează prima tastatură opto-mecanică pe un laptop Strix, oferind atât un răspuns rapid, cât și o mare durabilitate. O rație ecran-corp mai mare pune utilizatorul mai aproape de acțiune, în vreme ce amprenta mai mică și bateria mai mare cu suport pentru încărcare Type-C maximizează portabilitatea. Cele patru boxe susținute de tehnologia Dolby Atmos, pentru o experiență audio mai captivantă, și Two-Way AI Noise Cancelation procesează atât intrarea, cât și ieșirea audio, pentru a conferi o claritate de cristal chat-ului cu echipa.

Modelul mai mic Strix SCAR 15 are un ecran de 15,6 inch, cu o rată de refresh de 300 Hz și un timp de răspuns de 3 ms. Pentru gamerii care vor fluiditate cu mai multe detalii, sunt disponibile modelele SCAR 15 și 17, cu noi panouri WQHD cu o rata de reîmprospătare de 165 Hz și un timp de răspuns de 3 ms. Rezoluția mai mare de 2.560 x 1.440 a acestor ecrane este și mai captivantă cu un gamut de culoare cinematografic DCI-P3.

O premieră pentru Strix, tehnologia Adaptive Sync devine standard în întreaga serie. Aceasta sincronizează rata de reîmprospătare a ecranului cu cea a plăcii grafice, pentru a elimina efectele de tăiere a imaginii, a minimaliza sacadările și a reduce latențele la intrare.


Laptopurile Strix SCAR din 2021 își saturează ecranele cu rate înalte de reîmprospătare cu puterea combinată a unui GPU GeForce RTX 3080 și a unui procesor Ryzen 9 5900HX. Bazat pe noua arhitectură NVIDIA Ampere, GeForce RTX 3080 este clock-at la până la 1.645 MHz la 115 W cu ROG Boost, iar alți 15 W sunt disponibili de la Dynamic Boost. Combină noile multiprocesoare de streaming cu nuclee RT de generația a 2-a și nuclee Tensor de generația a 3-a, pentru a oferi cea mai realistă grafică cu raze trasate și funcții AI avansate. Aceste îmbunătățiri permit redarea de imagini realiste, în vreme ce numărul de cadre atinge valori fără precedent. Ele sunt susținute de suport pentru tehnologiile NVIDIA Reflex, care scad latențele în anumite jocuri multiplayer, precum și efecte NVIDIA Broadcast, care adaugă îmbunătățiri grafice instantanee stream-urilor live.

Ryzen 9 5900HX folosește 8 nuclee și 16 fire de execuție pentru a procesa sarcinile solicitante de multitasking, precum jocuri rulate în paralel cu streaming, înregistrare și interacțiune cu audiența. Noua arhitectură AMD Zen 3 ridică performanța per clock grație unei latențe reduse la accesarea cache-ului și altor numeroase reglaje ale arhitecturii. Răcirea și alimentarea de la ROG sunt puternice și permit procesorului 5900HX să ruleze cu până la 54 W de putere susținută atunci când GPU-ul este activ și cu 80 W de unul singur. CPU-ul este deblocat, permițând utilizatorilor să atingă viteze mari prin overclocking.

În configurațiile lor de top, SCAR 15 și 17 sunt disponibile cu 64 GB de RAM DDR4-3200 și două drive-uri SSD 1 TB în RAID 0. Fiecare dintre SSD-urile NVMe se bucură de patru benzi cu lățime de bandă PCIe Express care merg direct către CPU, împingând ratele de transfer în RAID 0 până la nivelul de 7.000 MB/s. Memoria și stocarea sunt complet upgradabile, grație unui design prietenos și șuruburilor tip „pop-open” care permit acces rapid la cele două sloturi SO-DIMM și cele două sloturi M.2 ale sistemului.

Asus ROG Flow X13