Am testat Asus ROG Strix Scar 17 (2023), varianta cu AMD. Mi-am amintit că testasem acum câteva luni Asus ROG Strix Scar 18 și m-am uitat pe scoruri. Ei bine, acesta este mai performant, cel puțin pe partea de gaming. Și este .

Asus ROG Strix Scar 17 (2023)

Specificații ROG Strix Scar 17

Display: 17.3 inch IPS LCCD, anti-glare, 2560 x 1440 px, 240 Hz, 300 nits, Dolby Vision HDR
Procesor: AMD Ryzen 9 7945HX Mobile Processor (16-core/32-thread, 64MB L3 cache, 5.4 GHz max boost)
GPU: Nvidia GeForce RTX 4090 16 GB
RAM: 32 GB DDR5 (max 64)
Stocare: Intel 2 TB SSD M.2 NVMe (max 4TB)
Audio: difuzoare stereo, Dolby Atmos, Hi-Res Audio
Baterie: 90 WHr Li-po + încărcător 100W Type-C
Conectivitate: Bluetooth 5.3, WiFi 6e, 2 x USB 3.2 Type A Gen 1, 2 x USB 3.2 Type C Gen 2, 2500 Mbps Fast Ethernet, HDMI 2.1
OS: Windows 11 Home 64
Dimensiuni: 395 x 282 x 23.4 – 28.3 mm
Greutate: 3 Kg
Preț:

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 1 Media: 5]

Pro și contra ROG Strix Scar 17

Avantaje:

  • putere de procesare similară desktop-urilor;
  • ecran cu rată de refresh 240Hz;
  • cel mai puternic GPU;
  • baterie mare;
  • stocare rapidă;
  • răcire specială pentru performanțe maxime;

Dezavantaje:

  • pentru mulți utilizatori;
  • nu e ușor de luat pe drum

Experiența cu ROG Strix Scar 17

Mă știți, sunt fan Republic of Gaming și consider că majoritatea produselor lor sunt varianta ideală pe segmentele pe care activează. Testasem Strix Scar 18 cu Intel Core-i9 și eram convins că este cel mai performant laptop. Ei bine, această variantă de 17 inch cu AMD are scoruri în testele de gaming peste celălalt model. Și este ușor mai temperată ca preț și dimensiuni.

Modelul aduce și un design reinventat, clasic, negru, dar cu iluminare RGB. Tastatura are butoane programabile și iluminarea ei poate fi controlată Aura Sync. Are iluminare și sub șasiu, ceea ce oferă o atmosferă mai interesantă.

Strix SCAR 17 2023 duce jocurile pe Windows 11 la un alt nivel. Este motorizat de varianta AMD Ryzen 9 7945HX și are un GPU NVIDIA GeForce RTX 4090. Adăugați la asta și RAM DDR5, plus SSD de mare viteză. La toate recordurile stabilite contribuie și ecranul QHD 240Hz cu Adaptive Sync.

Folosind noul standard DDR5, aduce un salt suplimentar de performanță, rulând la 4800Mhz, cu timpi de scriere cu 50% mai rapizi decât mașinile echipate cu DDR4. Această memorie ultra-rapidă face ca toate aspectele laptopului să se simtă rapide, de la jocuri intense până la navigarea pe internet. Stocare este pe un SSD PCIe Gen 4×4. Cu o viteză brută de până la 7000 MB/s și suport RAID 0, fișierele masive și jocurile mari se vor încărca rapid. Are două sloturi pentru SSD-uri.

Ca de obicei la ROG, laptopul aduce o soluție de răcire specială și eficientă. ROG SCAR 17 2023 utilizează metalul lichid Thermal Grizzly Conductonaut Extreme atât pe CPU, cât și pe GPU. Un material de interfață termică de performanță ultra-înaltă, acesta poate menține aceste componente cu până la 15°C mai reci decât pastele termice tradiționale. Atunci când este asociată cu o cameră de vapori personalizată și patru orificii de evacuare dedicate, această soluție termică transferă căldura din sistem incredibil de eficient. Tehnologia Intelligent Cooling de la ROG permite componentelor critice precum procesorul și GPU-ul să mențină frecvențe de amplificare mai mari pentru perioade mai lungi de timp, menținându-vă framerate-urile fluide și stabile chiar și în timpul sesiunilor prelungite de joc. SCAR 17 ține și zgomotul sub control: atunci când este în modul Performanță nu depășește 40 dB.

Mai merită menționat că are un filtru de praf pe orificiile de admisie. Praful și fibrele se pot aduna în interiorul laptopului, captând căldura și aducând performanțe mai slabe în timp. Un filtru ajută la păstrarea prafului, permițând procesorului și GPU-ului să “respire” mai ușor .

Aplicația Asus Armory Crate se ajustează într-o clipă pentru a se potrivi cel mai bine cu ceea ce faci pe laptop. Modurile Silențios, Performanță și Turbo sunt disponibile imediat. Profilurile de scenarii comută automat între ele în funcție de aplicația rulată.

Alt punct tare este pe partea de audio. Difuzoarele cu putere Dolby Atmos includ două tweetere și două woofer-uri cu aprindere în jos care creează un sunet autentic pentru jocuri. are tehnologie audio de înaltă rezoluție pentru muzică. Anularea zgomotului AI bidirecțional procesează atât sunetul de intrare, cât și cel de ieșire pentru a filtra orice zgomot de fundal neregulat. Două difuzoare alimentate de Smart Amp oferă un sunet mai bogat, cu volum de 2,8 ori mai mare, bas de 3 ori mai puternic și până la 3 ori gama dinamică a alternativelor.

Strix SCAR 17 este dotat cu o baterie de 90 Wh, laptopul poate ține până la 8,5 ore de redare video. Pentru flexibilitate în deplasare are încărcător USB Type-C de 100 W. Când se încarcă folosind adaptorul de alimentare de 330 W (cel mare), SCAR se poate reîncărca de la zero la 50% în doar 30 de minute.

Sigur, rămâne prețul mare, peste competiție. Cam pe la 18.000 de lei modelul testat de mine. Totuși, rămâne sub nivelul lui Scar 18.

Concluzii

Asus ROG Strix Scar 17 (2023) oferă design special, putere de procesare maximă, portabilitate. Are un super-ecran, cam cele mai puternice dotări hardware la ora actuală, tehnologii actualizate. Are chiar și autonomie foarte bună. Dar repet, nivelul de preț .

Galeria foto