Am testat Asus Zenbook S16 UM5606WA, un ultraportabil rezistent, dotat și arătos. Perfect pentru birou sau pentru luat la drum. Se descurcă în orice situație, are un ecran foarte bun și autonomie peste medie. Desigur, nu este printre cele mai ieftine modele de pe piață.

Asus Zenbook S16 UM5606WA review

Specificații Asus Zenbook S16

Display: 16,0 inch, OLED, 2880 x 1800 px, 120 Hz
, 0.2ms, 500nits, Display HDR True Black 500, touchscreen
Procesor: AMD Ryzen AI 9 HX 370
GPU: AMD Radeon 890M
RAM: 32GB LPDDR5X (maxim suportat)
Stocare: 1TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD
Audio: 4 difuzoare Dolby Atmos
Baterie: 78 Wh + încărcător 65W
Conectivitate: Bluetooth 5.4, Wi-Fi 7, 1 x USB 3.2 Type C Gen 2, 2 x USB 4 Gen 3, HDMI 2.1, adaptor USB la RJ 45, stylus ASUS Pen
OS: Windows 11 Pro
Dimensiuni: 353.6 x 243 x 12.9 mm
Greutate: 1.5 Kg
Preț: 9999 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 3 Media: 5]

Pro și contra Asus Zenbook S16 UM5606WA

Avantaje:

  • putere de procesare avansată;
  • ecran de mare rezoluți și tactil;
  • autonomie bună ;
  • stocare rapidă și suficientă;
  • compact și ultraportabil;

Dezavantaje:

  • prețul rămâne ridicat pentru mulți utilizatori;
  • tastatura pare un pic înghesuită

Laptopul a ajuns la review mulțumită celor de la Asus România.

Experiența cu Asus Zenbook S16

Asus Zenbook S16 UM5606WA este impresionant de când îl scoți din cutie. De fapt, linia Zenbook este făcută să aibă factorul “Wow”. Ultrabook-ul are carcasa metalică, este pe formatul unei coli A4, este foarte ușor și subțire. Însă este solid, nu tremură din balamale și nu îți dă senzația că se va rupe. E adevărat că nu se poate extinde la 180 de grade. Dar este mai rezistent și piesele sunt de calitate foarte bună. Iar dacă deschizi laptopul, se simte din prima puterea hardware. Totul se mișcă rapid și nu aștepți după aplicații.

Compania taiwaneză a inventat practic laptopurile ultraportabile. Seria ZenBook are deja 13 ani, iar modelele Zenbook S sunt de prin 2018. S-au concentrat mai mult pe dimensiuni de 13 sau 14 inch, iar acum oferă un S16, un ecran superb OLED, luminos și o baterie mare.

Acest model vine cu hardware AMD care s-a descurcat destul de bine în testele realizate. AMD Ryzen AI 9 HX 370 este un procesor puternic din familia Strix Point care a debutat în iunie 2024. Vine cu 12 nuclee CPU care rulează de la 2,0 GHz la 5,1 GHz. patru dintre ele sunt nuclee Zen 5 complete și 8 sunt nuclee Zen 5c mai mici. Are adaptorul grafic Radeon 890M și motor neural capabil de 50 TOPS. Are suport pentru PCIe 4, USB 4 și LPDDR5x-7500 RAM.

Potrivit AMD, Zen 5 oferă o îmbunătățire IPC cu 16% față de Zen 4 datorită îmbunătățirilor de predicție a ramurilor și altor perfecționări. Radeon 890M este cel mai puternic iGPU AMD la jumătatea anului 2024. Dispune de 16 CU cu arhitectură RDNA 3.5 (1024 de shadere) care rulează la până la 2.900 MHz. E capabil de ray tracing, generarea de imagini AI și alte funcții moderne.

Este capabil să afișeze imagini simultan pe patru monitoare SUHD 4320p60. De asemenea, acceptă Miracast și FreeSync. În medie, scorurile sunt comparabile cu Nvidia GTX 1650 de laptop, iar un pic stimulat atinge performanțe de RTX 2050 pentru laptop. Cu alte cuvinte se pot juca și o serie de jocuri chiar și fără unitate grafică dedicată.

Are porturi multe și rapide, fără compromisuri. Inclusiv mufă de HDMI, port USB-A, care lipsește în general pe astfel de laptopuri, dar și cititori de carduri SD. Pe USC-C are un adaptor pentru LAN inclus în cutie. Are și un stylus Asus de asemenea inclus, cu care poți scrie sau desena.

Tastatura de pe Zenbook S 16 pare similară cu cele implementate în alte Zenbook-uri, dar cu un aspect minimalist. Sunt cumva mai înghesuite tastele și nu ai toate butoanele, deși aparent ar fi fost loc pentru una mai completă. Butoanele au o cursă mai scurtă și se simt diferit de laptopuri pentru productivitate, precum Zephyrus S. Desigur, este suficient pentru munca de birou, dar nu dacă aveți mult de scris.

Partea cea mai interesantă la acest laptop rămâne autonomia. Având o baterie mai mare decât media, poate ține cam 12 ore de utilizare minimalistă, pe editor text și ceva online, dar cu luminozitate redusă. Oricum, record pentru laptopurile care nu vin cu Snapdragon și versiuni limitate de Windows. Desigur, odată ce intri în zona de video scade la vreo 8 ore, iar cu jocuri se reduce mai mult, în funcție de resurse consumate de joc.

Prețul laptopului acum pe eMAG este de circa 1.999 euro, ceea ce mi se pare ok pentru un laptop de muncă care oferă atâta portabilitate. Dar poți găsi sisteme un pic mai performante la acest preț. De genul Core i7 combinat cu RTX 4060 pentru laptop. Desigur, cu unele compromisuri privind greutatea sau ecranul, dar ați priceput ideea.

Concluzii

Asus Zenbook S16 UM5606WA este un laptop pentru birou mai mult, pentru sarcini medii și de luat atunci când călătoriți des. Este bun pentru streaming și se descurcă chiar și în jocuri video. Dar nu este un laptop de gaming, așa că nu toate titlurile moderne vor rula perfect pe el. Este foarte subțire și ușor, plăcut de luat pe drum. Are și autonomia destul de mare, așa că este mai mult pentru agenții care merg mult pe teren sau antreprenori care călătoresc după clienți. Dacă v-am convins, îl găsiți aici.

Galeria foto