Cei de la Airbus au prezentat zilele trecute un concept de mașină personală zburătoare, care va fi gata pînă la finalul acestui an. V-am scris eu la știri pe scurt, dar m-am gândit un pic la idee și cred că merită o știre separată.

Mi se pare interesant de notat că, după ce Tesla a intrat tare cu ideea mașinii electrice, iar Google a promovat ideea mașinii autonome, toată industria auto s-a trezit parcă din somn. Sigur că lansează și noutățile lor anuale, aceleași mașini cu mici modificări de formă, detalii tehnice și interior, sigur că acestea vor fi un tip preferatele publicului. O perioadă. Așa a fost și Tesla, o ciudățenie la început, dar după ce oamenii au văzut că e bine și scapă de banii alocați benzinei fără consecințe negative, multă lume s-a mutat brusc pe Tesla.

Așa va fi și mașina autonomă, o ciudățenie la început, pînă ce marii șoferi se vor prinde că este mai comod pentru tine să stai pasager în timp ce mașina te duce unde vrei. Stai pe Facebook cât vrei, gesticulezi cu ambele mâini la ceilalți șoferi, poți să adormi cât vrei la volan, că nu te trezești pe lumea cealaltă. Apoi multă lume va cumpăra doar mașini autonome.

În fine, ce vroiam să zic este că așa va fi și cu mașina zburătoare. O ciudățenie, un SF din filme și desene animate, pînă se vor stabili condițiile zbor, permisele de zbor, traseele pe unde se poate zbura. Pînă se vor mapa toate obstacolele de care te poți lovi, pînă va fi introdusă tehnologie să evite accidentele și să aterizeze în caz de urgență pe pilot automat. Apoi, lumea se va prinde că așa scapi de ambuteiaje, că așa ajungi mai rapid unde vrei, că e de preferat mașina zburătoare. Sigur, se va aglomera și traficul prin aer, iar cei cu elicoptere și alte aparate mici de zbor vor avea mega-probleme, dar sunt convins că tehnologia le va rezolva.

Mașina Airbus este și zburătoare, dar și autonomă în același timp. Te așezi și zbori pînă la destinație, nu ai nevoie de autostrăzi, poduri, tunele. Desigur, mașina va ieși pe piață la prețuri exorbitante, va fi la început pentru oamenii care au deja avion privat, elicopter sau altele asemenea. Dar ăsta este viitorul trasporturilor, vom vedea TIR-urile prin aer, livrări cu drona, mașini zburătoare, tot tacâmul. Pentru că se poate și pentru că rezolvă probleme concrete ale oamenilor, una dintre ele fiind tocmai traficul.