Un scurt ghid pentru a face backup la iPhone sau Android atunci când a venit timpul să schimbați telefonul. Pentru telefoanele cu Android am găsit deja cum să transferați jocuri fără a pierde progresul, dacă datele nu sunt protejate de conturi online.
backup la iPhone

Când faci  backup la iPhone

Acest ghid poate fi folosit dacă vă schimbați telefonul vechi cu unul nou și de asemenea dacă vreți să aveți acces la datele personale (contacte, poze, aplicații sau muzică) atunci când telefonul este pierdut sau furat. Dacă telefonul merge greu și vreți să faceți backup și restore pentru a îmbunătăți experiența, să știți că un backup poate include și aplicația care face probleme, fie că este malware sau nu. Astfel telefonul se va mișca la fel de greu și după backup & restore. Sfatul meu în acest caz este să faceți backup, dar să restaurați doar contactele, apelurile, SMS-urile și nu toate aplicațiile. Aplicațiile pot fi instalate ulterior, una câte una, pentru a vedea care cauza probleme.

Dacă schimbați vechiul iPhone cu unul nou, este necesar un back-up și restaurarea datelor pe noul telefon. La fel în cazul în care schimbați un Android vechi cu cel nou. Dacă treceți însă de pe iPhone pe un telefon Android sau invers, atunci back-up-ul va rămâne acolo, dar datele nu vor trece ușor de pe un telefon pe altul. Cu câteva excepții despre care vă povestesc la final.

Backup iPhone

Din meniul de setări al iPhone avem opțiunea de a seta backup la iPhone în iCloud. Asta înseamnă că, de câte ori e conectat la WiFi, dar nu este utilizat, trimite datele în Cloud. Veți avea în contul de iCloud toate informațiile, atâta timp cât nu depășiți 5GB. Apple atât oferă gratuit și după 5GB trebuie să plătiți pentru spațiu. Prețurile la ora actuală, pe lună, sunt 4.49 lei pentru 50GB, 12.99 lei pentru 200GB, 44,99 lei pe lună pentru 2TB de spațiu.

Dacă aveți însă un laptop fiabil cu hard-disc extern puteți face back-up local. De reținut că atât pe laptop, cât și pe un HDD extern datele se pot pierde. Deși sunt tot mai fiabile și rezistente, există în continuare cazuri în care HDD-urile sau chiar SSD-urile devin imposibil de citit, iar la hard-uri externe există de asemenea probleme. Soluția în Cloud nu este neapărat 100% sigură, dar sunt mai multe șanse ca datele să se păstreze acolo mult timp comparat cu stocarea locală.

Atunci când conectați un iPhone sau iPad la PC vă cere automat softul Apple iTunes. Cu ajutorul lui vă puteți face back-up și restaurarea unui telefon nou cu datele celui anterior. Dacă aveți probleme la procesul de conectare sau la back-up în sine, lăsați-mi întrebări în comentarii și vă răspund imediat.

backup Android

Backup pentru telefonul Android

La telefonul Android avem de asemenea în Setări opțiunea de a face backup automat, folosind contul de Google. Dacă dați să sincronizeze toate datele cu contul de Google, atunci la instalarea unui telefon nou le va prelua automat înapoi. Cu mențiunea că, deseori pe Google dispar unele date. Atât eu, cât și unii cunoscuți și cititori, am remarcat că unele contacte dispar, unele mesaje dispar, la fel și alte informații. Ceea ce nu am observat la iPhone.

Google nu vă bate la cap cu aplicații de backup pe PC sau Mac, cum face Apple. De aceea, soluțiile pentru backup local sunt mai mult contra cost. Am găsit și aplicații gratuite, despre care vă scriu mai jos. Dar majoritatea producătorilor mari au aplicații de backup, cel puțin Samsung, LG, Huawei și alții, oferă astfel de aplicații.

Altfel, conectați telefonul la PC prin cablul USB și copiați fișierele. Dar mă refer aici doar la poze, video și muzică, eventual ebook-uri, restul nu se pot transfera.

Există posibilitatea de a face un back-up complet al telefonului folosind Android SDK al Google, soluția pentru dezvoltatorii de aplicații. Procedura este mai greoaie, iar dacă nu urmați pașii exacți, s-ar putea să nu meargă. Dar este o variantă prin care se poate face backup complet. Dacă aveți întrebări specifice, lăsați-mi un comentariu aici.

Alte aplicații

Pentru a avea mereu pozele de pe telefon sincronizate, puteți folosi Google Photos. Merge și pentru telefoane Android, dar și pentru iPhone. Și le puteți accesa de asemenea prin browser de pe computer. În acest moment Google Photos oferă spațiu de stocare nelimitat pentru poze, pentru că folosesc imaginile la diverse experimente.

Similar se poate utiliza Dropbox pentru backup sau alte aplicații care oferă stocafe în cloud (Box, Drive, Onedrive și altele). Dar ele fac backup la poze sau la alte date, nu complet și în niciun caz la aplicații.

Am mai testat aplicația Syncios, care este realizată și pentru Android și pentru iPhone, este gratuită și vă oferă posibilitatea de a face backup la telefon. Pare să funcționeze ok, a recunoscut telefonul după 10-15 secunde de la conectare și a văzut exact ce date are pe-acolo. Realizarea unui backup a fost rapidă, dar nu am încercat încă să fac și restore. Dacă aveți probleme, lăsați-mi un comentariu și vom vedea ce putem face.

Voi ați folosit vreuna din funcțiile de backup pentru telefon… aveți și alte aplicații pentru backup?