Am întrebat Revolut despre problemele semnalate de utilizatori, respectiv sume sau conturi blocate și o durată lungă de rezolvare a situației. Întâi de toate, trebuie să știți că banii sunt în siguranță, iar întârzierile sunt cauzate de reglementările autorităților în privința combaterii spălării banilor. Apoi, Revolut acționează continuu pentru a scădea timpul de așteptare.

De ce sunt bani și conturi blocate?

Atât băncile, cât și companiile fintech, fie că vorbim de start-up-uri sau nume mari precum Revolut, răspund reglementărilor stricte ale autorităților europene. Fie că primești mulți bani, fie că trimiți anumite sume de bani, companiile sunt în anumite situații obligate să solicite informații suplimentare privind sursa banilor – documentele justificative. Acestea ajung la echipa specializată care analizează situația și în anumite cazuri este obligată să trimită mai departe detaliile spre autoritățile care investighează fenomenul spălării de bani. Aceste reglementări permit funcționearea în siguranță a sistemului financiar.

În majoritatea cazurilor, analiza datelor se face în câteva minute, fără ca utilizatorul să realizeze că tranzacția este verificată de echipa de conformitate. Fiind o companie britanică, Revolut este obligată însă în anumite circumstanțe să informeze instituțiile specializate în combaterea criminalității financiare. Din păcate însă, birocrația merge greu indiferent de țară și Revolut nu poate grăbi decizia acestora.

ads

De asemenea, reglementările interzic companiei să comenteze aceste cazuri în mod public, așa că singurul lucru care se poate face este așteptarea deciziei autorităților și aproape sigur deblocarea conturilor după ce documentele sunt analizate. Pentru a grăbi rezolvarea situațiilor de acest gen, Revolut a angajat mai mulți oameni și a simplificat operațiunile, dar tot depinde de răspunsul autorităților.

În caz că ați avut situații neplăcute, mai multe informații există pe blogul Revolut, de asemenea, puteți folosi formularele de contact. „Suntem pe deplin conștienți de impactul pe care acest lucru îl poate avea asupra utilizatorilor noștri, iar colegii noștri lucrează pentru a redeschide conturile cât se poate de repede, atunci când e cazul”, spun oficialii companiei.

Problemele de acest gen apar în general la transferurile de sume mari, iar astfel de situații vor fi raportate și de bănci, Paypal sau alte fintech-uri, dat fiind faptul că reglementările sunt aceleași pentru toată lumea. Însă puteți fi siguri că având toate documentele justificative, banii sunt tot timpul în siguranță.

Revolut are acum peste 10 milioane de utilizatori la nivel mondial și a depășit 1 milion de utilizatori în România. Eu folosesc des Revolut în călătoriile peste hotare, datorită cursului de schimb bun. Nu am avut probleme vreodată cu el, nici în Statele Unite, UK sau în Europa, iar când am avut nevoie să blochez o tranzacție suspectă totul a mers bine, o să vă povestesc cu altă ocazie.