De peste 10 ani, diverse companii promit revoluții în tehnologia bateriilor pentru smartphone. Ba că aducem fuel-cell, ba vom avea baterii solide, ba, mai recent, baterii cu sare. Însă acum apare brusc o nouă tehnologie care promite performanțe mai bune pentru iPhone 15 și viitoarele Galaxy S24.

stacked battery

Tehnologia Stacked Battery vine la iPhone 15 și Galaxy S24

Au circulat zvonuri despre potențiala folosire a unor baterii cu tehnologia Stacked Battery în seria Apple iPhone 15 și viitoarea serie Galaxy S24. Această tehnologie nouă, utilizată deja în industria vehiculelor electrice, oferă teoretic unele avantaje care pot spori considerabil durata de viață a bateriei smartphone-ului. Practic, de câte ori am fost entuziasmat de astfel de anunțuri, la final s-a dovedit că tehnologia era tot slabă, iar bateriile se descărcau la fel de repede. Ori tehnologia nu a mai fost niciodată lansată la nivel global.

Noua tehnologie a bateriei este dezvoltată acum pentru smartphone-uri. Este concepută pentru a crește capacitatea bateriei smartphoneurilor fără a crește dimensiunea fizică a acestora. Acest lucru se realizează prin “stivuirea” mai multor celule de baterie una peste alta, în loc să le așezi una lângă alta.

Există multiple beneficii pentru baterii “stacked”. În primul rând, permite o creștere de capacitate într-un spațiu compact, un factor crucial pentru telefoane, unde dimensiunea este esențială. În al doilea rând, tehnologia permite viteze de încărcare mai rapide. Pe scurt, permite încărcarea simultană a mai multor celule de baterie, reducând efectiv timpul general de încărcare.

Zvonurile spun că Galaxy S24 va avea o baterie de 5.000 mAh, dar fără a fi semnificativ mai gros decât S23. Acesta avea baterie de 3.900 mAh. În plus față de Galaxy S24, alte smartphone-uri ar putea folosi tehnologia Battery Stacked, precum iPhone 15.

Pro și contra Stacked Battery

Tehnologia bateriei “stacked” este o abordare modernă pentru fabricarea celulelor bateriei. Electrozii pozitivi și negativi sunt stivuiți unul peste altul, strat cu strat. Acest lucru creează o structură internă mai uniformă, sporind teoretic performanța și durata de viață. Tehnologia este, de asemenea, eficientă din punct de vedere al spațiului, permițând o densitate mai mare a energiei în celulele bateriei în comparație cu tehnologia bateriei cu bobinaj.

Iată câteva dintre beneficiile potențiale ale încărcării bateriei stivuite:

  • Durată de viață mai lungă a bateriei: încărcarea bateriei stivuite poate crește capacitatea bateriei smartphone-ului cu până la 50%. Aceasta înseamnă că utilizatorii pot trece mai mult între încărcări, fără a sacrifica dimensiunea dispozitivului.
  • Viteze de încărcare mai rapide: încărcarea bateriei stivuite duce la o încărcare mai rapidă. Mai multe celule ale bateriei pot fi încărcate simultan, reducând timpul total de încărcare.
  • Factor de formă mai mic: încărcarea bateriei stivuite permite smartphone-uri mai mici fără a sacrifica durata de viață a bateriei. Mai multe celule ale bateriei pot fi stivuite aproape una de alta, economisind spațiu.

Probleme potențiale ale tehnologiei Battery Stacked:

  • noua versiune este mai costisitoare decât tehnologia tradițională a bateriei. Va crește costurile de producție.
  • gestionarea necorespunzătoare a tehnologiei poate reprezenta un risc pentru siguranță. Bateriile se pot supraîncălzi și pot lua foc dacă nu sunt răcite corespunzător.
  • este o tehnologie relativ nouă, iar performanța sa pe termen lung este încă incertă din cauza datelor limitate de la utilizarea smartphone-ului.

Mai discutăm pe tema asta în septembrie, când vom vedea dacă iPhone aduce tehnologia. Dacă nu o aduce, urmează să urmărim lansare Galaxy S24 la începutul anului viitor. Dar, cum spuneam, deseori aceste anunțuri s-au dovedit doar diverse scheme de marketing. Fără o finalitate reală.