Am văzut un monitor special, BenQ RD240Q, dezvoltat pentru programatori. Nu mă pricep prea mult la cod, dar am înțeles despre ce e vorba. Optimizează modul de afișare pentru a vedea mai bine codul la care lucrezi. Este mai prietenos cu ochii și nu obosești așa tare. Și fără lumină albastră eviți eventualele probleme de somn.
Detalii tehnice BenQ RD240Q:
Ecran: 24,1 inch IPS 2560×1600 px
Luminozitate: 300 cd /m²
Timp de răspuns: 5 ms
Unghi de vizibilitate: 178 de grade
Contrast: 1000:1
Rata de refresh: 60
Dimensiuni: 522.1×533.6×228.6 mm
Greutate: 7.6 KG
Consum de energie: 20 W
Tehnologii: Flicker-Free, Low Blue Light, Brightness Intelligence
Conectivitate: 1 x Display Port 1.4, 1 x HDMI 2.0, 1 x USB-C, 3 x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1x USB 3.2 Gen Type-C
Preț: 2.500,30 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Pro și contra BenQ RD240Q:
Avantaje:
- special realizat pentru programatori;
- protecție mai bună pentru ochi;
- ușor de instalat și utilizat;
- ecran mat;
Dezavantaje:
- nu este tocmai ieftin;
- specificații slabe la acest nivel de preț;
Impresii după testarea BenQ RD240Q
BenQ a lansat anul acesta o nouă serie de monitoare RD Programming. Au ecrane prietenoase cu ochii programatorilor. Oferă caracteristici standard precum un afișaj cu raport de 16:10 pentru o vizionare mai bună. Dar și moduri avansate de afișare pentru programare codare. Setări automate pentru lucrul pe timp de noapte și reglare automată „Brightness Intelligence”. La toate astea se adaugă și suporturi ergonomice.
Primul din serie este noul RD240Q, un model de 24,1 inch cu un panou IPS cu rezoluția de 2.560 x 1.600 pixeli. BenQ RD240Q este destul de mic, având în vedere tendințele anului 2024 în materie de monitoare. Ulterior în serie au fost lansate și dimensiuni mai mari. Cu toate acestea, prin formatul 16:10 oferă o vizualizare suplimentară și are o densitate de pixeli de 125ppi. Ocupă mai puțin loc pe birou și poate fi folosit în paralel cu ecranul laptopului pentru eficiență maximă.
RD240Q de la Benq ajunge la 300 nits de luminozitate, oferă un contrast tipic de 1000:1 și acoperă 95% din gama DCI-P3. În ceea ce privește performanța, ne uităm la o rată de reîmprospătare maximă de 60 Hz și un timp de răspuns de 5 ms. Aceste specificații sunt obișnuite, dar ele vin pe monitoare standard ieftine. Acest monitor costă 2.500 de lei și nu are specificațiile tehnice pentru a fi folosit și jocuri video.
Dar BenQ a dorit să facă din aceasta o alegere utilă pentru programatori, pentru muncă. Nu pentru distracție. Oferă programatorilor mai multe moduri de afișare precum Coding – Dark Theme, Coding – Light Theme, ePaper, HDR, M-Book și Cinema. De asemenea, BenQ susține că modurile de codare oferă „fonturi clare și o diferențiere îmbunătățită a codului”.
Ca parte a experienței sale MoonHalo, BenQ spune că RD240Q oferă câteva funcții liniștitoare pentru ochi care sunt menite să limiteze expunerea la lumina albastră și reducerea automată a afișajului Brightness Intelligence Gen2. Un inel LED din spate oferă iluminare ambientală reglabilă. Este prezentă și tehnologia flicker free. Funcțiile anti-orbire și anti-reflectare de aici sună, de asemenea, atrăgătoare pentru cei care petrec mult timp concentrându-se pe ecran.
BenQ oferă un suport care oferă ajustări de înclinare (-5 grade – 20 grade), pivotare (15 grade/ 15 grade), pivotare și înălțime (110 mm). Dacă pivotați afișajul, acesta este suficient de inteligent pentru a se roti automat. Dacă nu vă place sau nu aveți nevoie de suport, monitorul vine cu găuri de montare VESA de 100 x 100. Software-ul Display Pilot 2 este, de asemenea, furnizat pentru reglarea și gestionarea afișajului.
Selecția porturilor pare adecvată. Utilizatorii primesc câte unul dintre HDMI 2.0, DP 1.4 și USB-C. Pe lângă faptul că oferă conectivitate pentru afișaj, USB-C poate oferi energie și transfer de date. RD240Q de la BenQ oferă și trei ieșiri USB-A și o ieșire USB-C, oferind funcționalitate hub. Există o mufă pentru căști și o pereche de difuzoare încorporate de 2W.
Concluzii
BenQ RD240Q este dedicat programatorilor și doar un profesionist poate să înțeleagă mai bine dacă îl avantajează cu adevărat. După părerea mea merită pentru afișarea specială a codului și pentru protecția oferită pentru ochi. Prețul său nu este însă tocmai mic, adică la noi acum se vinde la 2.500,30 lei.