Jumătate din site-urile de știri dau ca sigură lansarea unui buton de dislike, în timp ce cealaltă jumătate spune sus și tare că nu va exista un buton de dislike. Sunt convins că ați văzut discuția, fie pe cele cu atitudine pozitivă, fie din contră. De ce ar fi asta un subiect de dezbatere?

facebook dislike

Pentru că utilizatorii vor Dislikie. Eu aud discuția de ani de zile, multă lume ar vrea opțiunea să dea Dislike la subiecte și dezbateri care sunt prezentate într-o lumină nefavorabilă sau incorectă. Sau tema în sine este neplăcută. Uneori chiar ar fi util să știi dacă un subiect adună 1000 de Like sau de fapt părerea era 50/50 și dacă ar fi existat opțiunea, ai fi avut și 1000 de Dislike.

Pe de altă parte, cum vă spuneam în articolul despre Like & Share, oamenii dau Like la știrea că a murit Vadim sau la poza cu un copil refugiat care s-a înecat în mare. Probabil, vor să dea știrea sau mesajul mai departe și nu au idee că Like înseamnă “Îmi place” sau pur și simplu nu fac legătura între cele două.

Mark Zuckerberg, de la care a plecat toată discuția, spune că Facebook lucrează la noi butoane care să exprime sentimentele. Nu la acțiuni cum erau cele “feeling faboulous”, ci la butoane:
Adică:

Lucrăm la asta de mult și pot să vă confirm că este gata, suntem aproape de faza de testare. Nu va fi un buton de Dislike, nu vrem să facem un forum, unde se poate vota cu + sau – nu e genul de comunitate pe care ne-o dorim (…) Oamenii vor să exprime sentimente, mai multe opțiuni decât Like, este foarte complicat să construiești ceva care ar trebui să fie simplu. Depinde de cum va ieși testul, apoi vom extinde acest buton.

Ei bine, lucrează la ceva, alte sentimente decât Dislike, dar care depinde de un test. Deci, Facebook a priceput mesajul, sunt de acord că Like e insuficient, au un plan și îl vor testa. Așa că, deocamdată, mai așteptăm.